DAVID PETRAEUS

Bivši direktor CIA-e upozorava: Moldavija bi mogla biti sljedeća meta Vladimira Putina

Nema sumnje, on se neće zaustaviti u Ukrajini, rekao je Pijetrus

Pijetrus: Moldavija će biti na nišanu. AP

Z. K.

24.2.2024

David Petraeus bivši direktor CIA-e i komandant američkih trupa upozorio je kako bi Moldavija mogla biti sljedeća meta Vladimira Putina. U razgovoru za CNN, Pijetrus je rekao da ako Rusija pobijedi Ukrajinu, Putin neće stati na tome.

Vojne snage

- Nema sumnje, on se neće zaustaviti u Ukrajini. Pitanje je koliko će im vremena trebati da regenerišu svoje vojne snage i da se rasporede negdje drugo. Svakako, Moldavija će biti na nišanu. Na kraju krajeva, još uvijek ima oko 1.500 ruskih vojnika u separatističkom dijelu zemlje, Pridnjestrovlju - rekao je Petraeus.

Također, ističe kako postoji bojazan i za sudbinu baltičkih zemalja.

- Njegov cilj je oduvijek bio da ponovo stvori što je više moguće od bivšeg SSSR-a ili možda bivšeg carstva – kazao je Petraeus.

Povodom situacije u Moldaviji ranije se oglasio i Ured za politiku reintegracije Vlade Moldavije.

- Prema informacijama koje imamo, nemamo osnova vjerovati da bi se situacija u regiji mogla pogoršati - saopćili su.

Neophodne mjere

Također, predsjednica Komisije za sigurnost, odbranu i javni red Lilian Karp (Carp) izjavila je da u trenutnoj fazi nema sigurnosnog rizika za Moldaviju, ali da se situacija može pogoršati.

- Moramo pratiti. Ne znamo šta im je u glavama. Takve pokušaje su činili i ranije. Nije prvi put. Oni su i ranije održavali pseudoreferendume i u ovakvim uvjetima moramo biti veoma pažljivi s radnjama koje preduzimamo, izjavama koje dajemo, a koje utječu na našu sigurnost. Moramo preduzeti neophodne mjere da spriječimo eskalaciju - rekla je Karp.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.