WIKILEAKS

Bivši uposlenik CIA-e osuđen na 40 godina zbog otkrivanja informacija WikiLeaksu

Tužioci tvrde da je materijal koji je Šult objavio značajno i štetno uticao na CIA-ine sposobnosti prikupljanja obavještajnih podataka

Džošua Šult. AP

Anadolija

2.2.2024

Bivši službenik američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Džošua Adam Šult (Joshua Adam Schulte) osuđen je na 40 godina zatvora zbog špijunaže i otkrivanja podataka WikiLeaksu, objavio je savezni sud u New York Cityju.

Nezapamćena povreda podataka

Ilegalni prenos ukradenih informacija WikiLeaksu predstavlja "najveću povredu podataka u istoriji CIA-e", navodi se u saopštenju Tužilaštva južnog distrikta New Yorka.

Šult je WikiLeaksu predao dokument od oko 8.500 stranica koji sadrži informacije o tome kako se špijunska agencija infiltrirala ne samo na Apple i Android softver već i na pametne televizore, dodaje se.

- Joshua Schulte je izdao svoju zemlju počinivši neke od najdrskijih, gnusnih zločina špijunaže u američkoj historiji. On je nanio neopisivu štetu našoj nacionalnoj sigurnosti - rekao je američki tužilac Damijan Vilijams (Damian Williams).

Milioni dolara štete

Tužioci tvrde da je materijal koji je Šult objavio značajno i štetno uticao na CIA-ine sposobnosti prikupljanja obavještajnih podataka. Naglasili su da su Šulteovi postupci ugrozili osoblje, projekte i dokumente CIA-e, što je rezultiralo milionima dolara štete za organizaciju.

- Gospodin Šult je teško naštetio nacionalnoj sigurnosti SAD-a i direktno rizikovao živote osoblja CIA-e, ustrajavši u svojim naporima čak i nakon hapšenja - rekao je pomoćnik državnog tužioca Metju G. Olsen (Matthew G. Olsen).

Tokom suđenja, bivši zamjenik direktora za digitalne inovacije CIA-e rekao je da Šulteove akcije predstavljaju "Digitalni Pearl Harbor", misleći na razorni japanski napad na američke pomorske snage na Havajima 1941.

Šult, koji je negirao optužbe protiv njega, proglašen je krivim u tri odvojena suđenja, 2020., 2022. i 2023., po optužbama za nezakonito prikupljanje i prenošenje informacija o nacionalnoj odbrani, davanje lažnih izjava, te posjedovanje dječje pornografije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.