PROTESTI

Francuska: Sukob policije i farmera zbog Makronove posjete poljoprivrednom sajmu

Blokirali su autoputeve u jugozapadnoj Francuskoj, a neke grupe su proširile proteste i na Pariz

Poljoprivrednici se sukobili s policijom. Anadolija

Anadolija

24.2.2024

Poljoprivrednici se sukobljavaju s policijom na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu (Salon International de l'Agriculture) u Parizu u subotu, dok francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) obilazi sajam, javlja Anadolija.

Traže bolje plaće

Napetosti su porasle između farmera i policije, zbog čega je Salon de l'Agriculture otvoren za javnost kasnije nego što je planirano.

Poljoprivrednici su prošlog mjeseca počeli proteste širom Francuske tražeći bolje plaće, pojednostavljenu administraciju, bez novih zabrana pesticida, ukidanje poskupljenja traktorskog goriva i bolju kompenzaciju nakon katastrofa.

Također su osporavali sve veći pritisak propisa Evropske unije, uključujući pravila koja se odnose na Zeleni dogovor i Zajedničku poljoprivrednu politiku. Blokirali su autoputeve u jugozapadnoj Francuskoj, a neke grupe su proširile proteste i na Pariz.

Dvije mjere

Premijer Gabriel Attal najavio je dvije odvojene grupe mjera, uključujući povlačenje plana za povećanje poreza na poljoprivredna goriva.

Te najave nisu zadovoljile poljoprivrednike, koji kritikuju Vladu zbog spore implementacije i nedostatka konkretnih mjera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.