SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE

Nezapamćeni seks skandal u američkoj vojsci: Cure detalji, 37-godišnjaku prijeti 330 godina zatvora

Najraniji incidenti počeli su krajem 2019. i nastavili se do 2022. godine

Skandal u američkoj vojsci. AP

N. H.

24.2.2024

Vojni ljekar Majkl Stokin (Michael Stockin) suočava se sa 50 tačaka optužnice za nedolično seksualno ponašanje. 

Američki mediji koji prate suđenje prozvali su ga najvećim vojnim kaznenim progonom za seksualno zlostavljanje. 

Stokin je optužen da je zlostavljao u 41 muškog pacijenta, dok je radio kao anesteziolog u vojnoj bolnici Madigan, smještenoj unutar "Zajedničke baze Lewis-McChord" u Vašingtonu, jednoj od najvećih u SAD-u. 

Najraniji incidenti, koji uključuju neprikladno dodirivanje pacijenata, počeli su krajem 2019. i nastavili se do 2022. godine.

41 slučaj

Mnogi slučajevi uključivali su dodirivanje genitalija pacijenata, a optuženik je navodno pokušao prikriti seksualno zlostavljanje lažno tvrdeći da dodirivanje ima "medicinsku svrhu".

Očekivalo se da će se Stokin izjasniti da nije kriv za optužbe, ali on je odlučio odgoditi izjašnjavanje na prvom saslušanju. Robert Kapovila, Stokinov advokat, pozvao je javnost da se suzdrži od izricanja presude dok se slučaj ne završi.

- Namjeravamo se boriti protiv svake pojedine optužbe dok porota ne donese svoju presudu. Do tada se iskreno nadamo da je vojska SAD-a u potpunosti spremna poštivati ustavna prava bojnika Stokina u svakoj fazi ovog procesa, unutar i izvan sudnice. Pozivamo sve da zadrže otvoren um, da upamte da se bojnik Stokin smatra nevinim i da shvate da ova borba tek počinje - rekao je Kapovila.

Dvojica bivših Stokinovih pacijenata u ekskluzivnim intervjuima za CBS News opisala su kako je vojni doktor izdao njihovo povjerenje.

Strah od odmazde

Obojica su ispričala svoja svjedočanstva anonimno, zbog straha od odmazde. Oba muškarca, koji su sada u penziji, opisali su da su posjećivali Stokina zbog fizičke boli. Kad bi završili sami s ljekarom u sobi, bili su zamoljeni da se skinu, a on bi im zatim pregledao donji dio tijela i genitalno područje, neprikladno ih dodirujući.

Jedan od muškaraca, penzionisani narednik I. klase koji je potražio liječničku pomoć na temelju preporuke za liječenje artritisa u ramenima, rekao je da je isprva bio "jako zbunjen" Stokinovim temeljitim pregledom.

- Ja i dr. Stokin ostali smo sami u sobi. Prvo mi je pregledao ramena, a zatim me zamolio da ustanem, spustim hlače i podignem ogrtač. Lice dr. Stokina bilo je u razini mojih prepona i počeo mi je dirati genitalije - rekao je bivši Stokinov pacijent.

Brojni emocionalni ožiljci

Drugi vojnik rekao je da ga je Stokin seksualno zlostavljao u tri navrata i opisao slično iskustvo dobivanja "alternativne procjene". Obojica su rekli da je to iskustvo na njih ostavilo duboke emocionalne ožiljke.

- Nisam se mogao natjerati da pričam o tome što mi se dogodilo čak ni sa svojom suprugom. Bilo mi je jako neugodno - rekao je penzionisani vojnik.

Obojica kažu da namjeravaju svjedočiti na vojnom sudu 7. oktobra.

- Emotivno je, to nije nešto na što sam navikao. Mogu se nositi s puno stvari. Mogu se nositi s ljutnjom, mogu se nositi s borbom, ali emocije i takve stvari, to je lično - rekao je vojnik o nadolazećem svjedočenju.

Optužili i vojsku

U septembru su dvije Stokinove žrtve, jedna u penziji, a druga još uvijek u vojnoj službi, optužile vojsku i Ministarstvo odbrane za nemar jer nisu spriječili navodno zlostavljanje.

- Činjenica da je dr. Stokin mogao zlostavljati toliko pacijenata uvjerljiv je dokaz da je vojska bila nemarna u nadziranju doktora - tvrdi Kristin Dan (Christine Dunn), advokatica koja zastupa dvojicu vojnika.

U međuvremenu, Stokin je suspendiran i ne može primati pacijente, ali njegova ljekarska licenca još je uvijek aktivna, prema bazi podataka Ministarstva zdravstva savezne države Vašington.

Tužitelji su rekli da će "nastaviti procjenjivati" hoće li tražiti istražni zatvor na temelju potencijalne opasnosti da bi bojnik Stokin "mogao pobjeći ili počiniti daljnje neprimjereno ponašanje."

Bude li proglašen krivim, Stokin bi se mogao suočiti s kaznom zatvora i nečasnim otpustom.

Bude li osuđen prema svim tačkama optužnice, Stokin bi mogao dobiti kaznu zatvora u trajanju od 330 godina, ako bi se kazne služile uzastopno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.