"ZONA MIRA"

Putinov blizak saradnik obećao rusku pomoć Latinskoj Americi kako bi se suprotstavili SAD

Rat u Ukrajini izazvao je najveću krizu u odnosima između Rusije i Zapada nakon 1962. godine i kubanske krize

Putin i Patrušev. Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

S. S.

28.2.2024

Sekretar Ruskog vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev, najveći saveznik predsjednika Vladimira Putina, obećao je da će pomoći latinoameričkim zemljama da se suprotstave, kako je rekao, američkim pokušajima da se upliću u njihova unutrašnja pitanja.

Patrušev je svoje tvrdnje iznio u Nikaragvi, kojoj je na čelu bivši gerilac Daniel Ortega, a nakon sastanka s bivšim kubanskim čelnikom Raulom Kastrom u Havani.

Kako ga je citirao TASS, Patrušev je rekao da su zemlje Latinske Amerike itekako svjesne pokušaja Sjedinjenih Država da primijene privredni i politički pritisak na one čija politika ne odgovara Vašingtonu.

Uplitanje u unutrašnje poslove

- Latinska Amerika ostaje važna zona mira, svojevrstan otok stabilnosti. Važno nam je da više zemalja u toj regiji teži nezavisnim politikama - rekao je Patrušev u Managui, kako je prenio TASS.

Moskva će, dodao je, nastaviti "djelovati u okviru postojećih sredstava kako bi spriječila uplitanje u unutrašnje poslove vaših zemalja, kao i kampanje diskreditiranja njihovih legitimnih vlasti, zastrašivanja njihova stanovništva te destabiliziranja njihove ekonomije".

Rat u Ukrajini izazvao je najveću krizu u odnosima između Rusije i Zapada nakon 1962. godine i kubanske krize, prema tvrdnjama ruskih i američkih diplomata.

Nakon što je Zapad primijenio sankcije koje američki i europski čelnici nazivaju najstrožijim sankcijama nekoj velikoj ekonomiji, Rusija se okrenula od Evrope i Sjedinjenih Država te ojačala svoje veze s državama u Aziji, na Bliskom istoku, u Africi i Latinskoj Americi.

Razvijanje dobrih veza

Patrušev bi na svojoj latinoameričkoj turneji trebao posjetiti i Boliviju i Venecuelu, gdje je, kao i na Kubi i u Nikaragvi, na vlasti ljevičarska vlada koja ima hladne odnose s Vašingtonom.

Patrušev je rekao da razvijanje dobrih veza s Latinskom Amerikom i karipskim državama ostaje "jedan od ključnih prioriteta Moskve".

Na Kubi su Patrušev i Kastro razgovarali o saradnji u području sigurnosti, saopćilo je Rusko vijeće sigurnosti, prema novinskoj agenciji Interfax.

- Nikolaj Patrušev potvrdio je Raulu Kastru da Moskva ostaje predana duhu strateškog partnerstva između dvije zemlje - stoji u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.