ZNAČAJNA POMOĆ

Izrael planira poslati Ukrajini radare za rano upozorenje

Izrael je ranije oklijevao da isporuči takve sisteme, s ciljem da izbjegne eskalaciju tenzija s Rusijom

Sistemi za rano upozoravanje. Platforma X

D. Dž.

28.2.2024

Stalni predstavnik Izraela pri UN-u Gilad Erdan objavio je 26. februara 2024. godine namjeru Izraela da ukrajinskoj vojsci obezbijedi napredne sisteme ranog upozoravanja na raketne napade i napade dronovima. Izrael je ranije izbjegavao slanje ovog tipa vojne pomoći, kako bi izbjegao konfrontaciju sa Rusijom.  

Međutim, u nedavnom obraćanju Generalnoj skupštini UN-a, Erdan je ponovio spremnost Izraela da podijeli svoje tehnološke sposobnosti s Ukrajinom, naglašavajući imperativ solidarnosti u suočavanju sa zajedničkim prijetnjama.

Za razliku od sistema koji je raspoređen u Izraelu, sistem u Ukrajini će se fokusirati isključivo na izdavanje upozorenja, a ne na presretanje projektila. Pokrivat će šire područje, aktivirajući upozorenja u regijama gdje se očekuje da će ruske rakete pogoditi. Izraelski i ukrajinski zvaničnici sarađuju kako bi ubrzali proces raspoređivanja, s početnom pokrivenošću planiranom za Kijev prije nego što se proširi na druge gradove.

Izraelski sistem upozorenja koristi radarske i elektrooptičke uređaje za otkrivanje i klasifikaciju lansiranja raketa, projektila i bespilotnih letjelica, dajući precizna upozorenja građanima putem sirena, mobilnih upozorenja i televizijskih emisija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.