RAZMJENA ŠPIJUNA

Ljubljana: Sudski postupak protiv navodnih ruskih špijuna uhapšenih prije godinu još nije okončan

Dogovor među državama o takvim razmjenama obično je dio tihe diplomatije i pregovora, informacije uglavnom ne cure u javnost

Ruska špijunska mreža širom Evrope. The Telegraph

Anadolija

29.2.2024

Više od godinu dana nakon zvučnog hapšenja navodnih ruskih špijuna u Ljubljani, sudski postupak još nije okončan.

Koga Amerikanci žele razmijeniti

Tužilaštvo je saopćilo da je predmet u fazi odlučivanja o eventualnom izuzeću dokaza. Na proljeće se očekuje njihova razmjena za osobe koje se nalaze u ruskim zatvorima. Slovenski list "Delo" navodi da je već na proljeće moguća razmjena navodnih špijuna za jednu ili više osoba zatvorenih u ruskim zatvorima.

Vašington i Moskva su 2010. na bečkom aerodormu proveli jednu od najvećih razmjena špijuna i jednu od rijetkih koja je otkrivena javnosti. Nije jasno koliko je špijuna trenutno zatvoreno diljem svijeta, ali je jasno čije oslobađanje iz ruskog pritvora Amerikanci traže.

- Početkom decembra predložili smo da osiguramo oslobađanje Paula Valena i Evana Gerškovića - rekao je nedavno glasnogovornik State Departmenta Metju Miler (Matthew Miller).

Bivši američki marinac Valen osuđen je na 16 godina zatvora zbog špijunaže, dok novinar "Wall Street Journala" Geršković još čeka izricanje presude. Nakon smrti ruskog opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog, američki mediji otkrili su da su se prije toga vodili pregovori o zamjeni Valena, Gerškovića i Navaljnog za ruskog obavještajca Vadima Krasikova koji je u zatvoru u Njemačkoj i Rusi ga žele natrag.

Tiha diplomatija

Njemačka vlada odbila je komentirati to pitanje. Dogovor među državama o takvim razmjenama obično je dio tihe diplomatije i pregovora, informacije uglavnom ne cure u javnost.

- Obično uopće ne želimo komentirati, jer ne želimo ugroziti rezultate vrlo osjetljivog rada - objasnio je Miler.

Koga bi Evropa ili SAD mogle spasiti iz ruskog zatvora u zamjenu za par s argentinskom putovnicom koji se nalazi u pritvoru u Ljubljani ovisi i o tome hoće li dvojica navodnih špijuna pravomoćno biti osuđeni i na koliko godina.

Ruska invazija na Ukrajinu i kasnije protjerivanje ruskih špijuna iz veleposlanstava u europskim gradovima natjerali su Moskvu da proširi svoju špijunsku mrežu diljem Europe, upozoravaju stručnjaci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.