RAT U UKRAJINI

Berlin optužen za grubu zloupotrebu obavještajnih podataka

Šolc je istakao da bi, ukoliko bi slijedila primjer Britanije, Njemačka "postala učesnik u ratu"

Olaf Šolc. Anadolija

H. J. I.

29.2.2024

Njemačka je optužena za grubu zloupotrebu obavještajnih podataka nakon što je otkrila da britanski vojnici pružaju podršku ukrajinskim snagama pri lansiranju dalekometnih projektila "Storm šedou", piše britanski dnevnik "Telegraf".

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je početkom sedmice da Berlin neće Ukrajini isporučiti dalekometne projektile "taurus", jer je zato potrebno imati vojnike koji pomažu na terenu i pritom je ukazao na britanski i francuski pristup njihovim sistemima. 

Komentari izazvali negodovanje

Šolc je istakao da bi, ukoliko bi slijedila primjer Britanije, Njemačka "postala učesnik u ratu".

Njegovi komentari izazvali su negodovanje britanskog vojnog i diplomatskog osoblja.

- Ovo je gruba zloupotreba obavještajnih podataka osmišljena da bi se pažnja skrenula s njemačkog odbijanja da Ukrajini pošalje svoj dalekometni raketni sistem - rekao je bivši predsjedavajući odbrambenog komiteta u britanskom parlamentu Tobijas Elvud.

Slične kritike Šolc je dobio i od poslanika iz redova njemačke opozicije.

Neodgovorni komentari

Poslanik iz konzervativne stranke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Norbert Rotgen smatra da su u potpunosti neodgovorni Šolcovi komentari o navodnoj umiješanosti Francuske i Britanije u rukovođenju dalekometnim raketnim sistemima.

Šolc je izjavio da njemački vojnici ne mogu da prate svoje kolege iz Britanije i Francuske "na način kontrole cilja i prateće kontrole". On je naglasio da njemački vojnici neće biti povezani s metama koje bi sistem "taurus" gađao, pa čak i u Njemačkoj.

"Telegraf" piše da je poznato da Britanija pomaže u obavještajnim podacima o ruskim metama, ali nije poznat nivo podrške koju daju ukrajinskim vojnicima pri ispaljenju projektila. Britanska vlada je jučer saopćila da je manji broj vojnika raspoređen unutar Ukrajine i da neki od njih vrše medicinsku obuku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.