TURSKI PREDSJEDNIK

Erdoan: Neprihvatljiv napad Izraela na Palestince koji su čekali pomoć

Redžep Tajip Erdoan i Gurbangulij Berdimuhamedow, predsjedavajući Narodnog vijeća Turkmenistana, održali su sastanak u Antaliji

Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

Anadolija

1.3.2024

Napad Izraela na Palestince koji su čekali pomoć u hrani u Gazi je neprihvatljiv, rekao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan  (Recep Tayyip Erdogan) u petak tokom sastanka s Gurbangulijem Berdimuhamedovom (Gurbangulyjem), predsjedavajućim Narodnog vijeća Turkmenistana.

Incident u Gazi

Na sastanku je predsjednik Erdoan izrazio da je napad Izraela na civile koji čekaju pomoć u hrani neprihvatljiv, te je sugerisao da bi Turska i Turkmenistan mogli sarađivati na povećanju humanitarne pomoći regionu - saopštila je Direkcija za komunikacije Turskee na društvenoj mreži X.

Ministarstvo zdravlja u Gazi objavilo je da je najmanje 112 Palestinaca ubijeno, a 760 povrijeđeno u četvrtak u napadu izraelskih snage na ljude koji su čekali humanitarnu pomoć južno od grada Gaze.

Iz Direkcije za komunikacije se navodi da su se Erdogan i Berdimuhamedow, koji boravi u Turske na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali na marginama foruma.

Zajedničke akcije zemalja

- Tokom sastanka razgovarano je o bilateralnim odnosima između Turskee i Turkmenistana, kao i o regionalnim i globalnim pitanjima, uključujući sistematske napade Izraela na nedužne civile - dodaje se.

Erdoan je istakao važnost intenziviranja nastojanja da se preduzmu zajedničke akcije koje bi bile korisne za obje zemlje u različitim domenima, posebno s ciljem podizanja obima bilateralne trgovine između dvije zemlje na pet milijardi dolara.

- Potpisano je nekoliko sporazuma između Turske i Turkmenistana, uključujući Protokol o međusobnoj saradnji za razvoj saradnje u oblasti prirodnog gasa, Izjavu o namjerama za saradnju na poljima nafte i prirodnog gasa i Memorandum o razumijevanju između Turkmenistan Airlines i Univerziteta turske aeronautičke asocijacije - dodaje se iz Direkcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.