POBIJEDIO OMERA KHANA

Novi pakistanski premijer Šahbaz Šarif položio zakletvu

On je u nedjelju dobio podršku parlamenta nakon izbora održanih 8. februara

Šahbaz Šerif. Anadolija

Anadolija

4.3.2024

Novoizabrani pakistanski premijer Šahbaz Šerif (Shehbaz Sharif) položio je zakletvu u ponedjeljak, tri sedmice nakon izbora održanih 8. februara.

Drugi mu mandat

Šahbaz Šerif je položio zakletvu pred predsjednikom Arifom Alvijem na ceremoniji u uredu predsjednika, izvijestila je državna pakistanska televizija.

Šahbaz Šerif, mlađi brat Navaza Šarifa koji je premijersku dužnost obavljao u tri navrata, i predsjednik Pakistanske muslimanske lige-Nawaz (PML-N), izabran je u nedjelju na funkciju premijera za drugi mandat, osiguravši 201 glas u donjem domu Narodne skupštine koja ima 336 članova.

Pobijedio je rivala Omera Ajuba Khana iz pakistanske stranke Tehreek-e-Insaf (PTI) bivšeg premijera Imrana Khana koji se nalazi u zatvoru, a koji je dobio 92 glasa.

Kandidatu je potrebno najmanje 169 glasova u 336-članoj skupštini da bi prostom većinom bio izabran na premijersku poziciju.

Izbori u Pakistanu su održani 8. februara, a bili su obilježeni nasiljem i optužbama za namještanje.

Šarif je prethodno bio premijer 16 mjeseci, od aprila 2022. do avgusta 2023. godine.

Privremeni premijer Anvaarul Haq Kakar, načelnik vojske general Asim Munir, bivši premijer Navaz Šarif, bivši predsjednik Asif Ali Zardari i drugi prisustvovali su ceremoniji polaganja zakletve.

Lideri mu čestitali

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) čestitao je u nedjelju Šahbazu Šarifu na ponovnom izboru za premijera Pakistana.

Kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) u nedjelju je također čestitao Šarifu na izboru.

Si je naglasio da Kina i Pakistan trebaju nastaviti tradicionalno prijateljstvo, ojačati razmjenu i saradnju na svim poljima, zajednički izgraditi unapređenu verziju kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora, nastaviti produbljivati kinesko-pakistansko strateško kooperativno partnerstvo za sve vremenske prilike i izgraditi bližu kinesko-pakistansku zajednicu sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, kako bi se donijelo više koristi za ljude dvije zemlje, prenosi Xinhua.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.