PREDSJEDNIK TURSKE

Erdoan: Izraelski napadi na Gazu jedan od "najvećih varvarstava" stoljeća

Netanjahu i njegovi saučesnici u ubistvu definitivno će odgovarati za svaku kap krvi koju su prolili pred zakonom i društvenom savješću, rekao je

Redžep Tajip Erdoan. Anadolija

Anadolija

5.3.2024

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) u utorak je ponovo potvrdio svoju osudu izraelskog "varvarstva" prema Palestincima u Pojasu Gaze.

- U proteklih 151 dan svjedočili smo jednom od najvećih varvarstava prošlog stoljeća - rekao je Erdoan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim palestinskim kolegom Mahoudom Abasom u Ankari, glavnom gradu Turske.

Optužujući vladu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da je počinila "eklatantan genocid nad Palestincima", Erdoan je rekao da se to dešava uz "neograničenu podršku zapadnih sila".

- Netanjahu i njegovi saučesnici u ubistvu definitivno će odgovarati za svaku kap krvi koju su prolili pred zakonom i društvenom savješću - poručio je turski predsjednik.

Jedna od najvećih prepreka

Također je kritikovao postupke izraelskih doseljenika na okupiranim palestinskim teritorijama, navodeći da su postupci izraelskih doseljenika, koji zapravo zadiru u zemlje palestinske, jedna od najvećih prepreka za rješenje.

Osuđujući "potpuno apsurdne" zahtjeve "radikalnih izraelskih političara" da ograniče pristup muslimanima džamiji Al-Aksa u okupiranom istočnom Jeruzalemu, naglasio je važnost održavanja pristupa vjerskim objektima za sve vjere.

Erdoan je također zamjerio pokušaje Izraela da diskredituje Agenciju UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA), odlučno navodeći da pokušajima Tel Aviva da diskredituje agenciju "lažima i klevetama" ne treba vjerovati.

Mirno rješenje sukoba

Poručio je da postojanje agencije ne treba potkopavati.

Nekoliko zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Njemačku i Kanadu, najavilo je obustavu finansiranja UNRWA zbog sumnje u povezanost s palestinskim pokretom Hamas.

Generalni komesar agencije Filipo Lacarini naredio je otpuštanje nekoliko službenika agencije koji su navodno bili uključeni u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. godine.

Zalažući se za mirno rješenje, Erdoan je naglasio da je "jedini put do trajnog mira kroz uspostavljanje nezavisne palestinske države s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom u granicama iz 1967. godine".

Naglasio je čvrst stav Turske po pitanju izraelsko-palestinskog pitanja, koji je blisko povezan s palestinskim ciljem, pozivajući na međunarodnu podršku u postizanju mirnog rješenja sukoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.