NAJSAVREMENIJI TENK

Šef ruske industrije: T-14 Armata je preskup tenk da bi se koristio u Ukrajini

Armata je bio predmet mnogih spekulacija od njegovog predstavljanja, a ruski mediji su ranije tvrdili da je aktivno učestvovao u borbenim operacijama

Najsavremeniji tenk ruske vojske. Platforma X

D. Dž.

6.3.2024

Šef ruskog odbrambenog konglomerata “Rostec”, Sergej Čemezov, potvrdio je da se najsavremeniji ruski tenk T-14 Armata ne koristi u ratu u Ukrajini. Čemezov je ovu odluku pripisao previsokim troškovima tenka, ukazujući da se vojska umjesto toga odlučuje za ekonomičnije tenkove T-90. 

On je naglasio previsoke troškove Armate kao odvraćanja od njenog trenutnog raspoređivanja, naglašavajući potrebu za sredstvima za razvoj novijih i isplativijih modela tenkova.

“Po svojoj funkcionalnosti svakako nadmašuje postojeće tenkove, ali je preskup, pa je malo vjerovatno da će ga vojska sada koristiti. Lakše im je kupiti iste T-90“, rekao je Čemezov. Uprkos tome, Čemezov je potvrdio da T-14 "Armata" ostaje dio arsenala ruske vojske.

Armata je presložen tenk za borbeno održavanje. TASS

Armata je bio predmet mnogih spekulacija od njegovog predstavljanja, a ruski mediji su ranije tvrdili da je aktivno učestvovao u borbenim operacijama još 2023. 

Razvijen kao dio standardizirane platforme Armata, tenk T-14 trebao je biti značajan napredak u ruskoj vojnoj tehnologiji. Uprkos početnim planovima za nabavku velike flote T-14, kašnjenja i zabrinutost oko troškova umanjili su njegovo široko usvajanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.