PISANJE WSJ-A

Ukrajina i Rusija ratuju na novom frontu: Zelenski vraća dug generalu koji je tajno slao oružje u Kijev

Kijev se nada da će sam rat u Ukrajini učiniti još skupljim za Moskvu, ako se budu umiješali u njihove druge probleme

Zelenski i Putin: Igra nadmudrivanja. AP / Anadolija

N. H.

7.3.2024

Američki list "Wall Street Journal" pod oznakon ekskluzivno je objavio tekst pod naslovom "Ukrajina sa sada bori protiv Rusije i u Sudanu".

Američki list navodi da se ulaskom u sukob sa sudanskim pobunjenicima, koji imaju rusku podršku, Kijev nada da će sam rat u Ukrajini učiniti još skupljim za Moskvu.

- Kada se general-potpukovnik Abdel Fatah al Burhan, vojni vođa Sudana, prošlog ljeta našao u obruču pobunjeničkih snaga, on se obratio za pomoć ne baš očekivanom savezniku: ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom - piše "Wall Street Journal".

Zelenski ima svoje razloge

Navodi se da je "Zelenski imao razloge da ovaj zahtjev shvati ozbiljno".

- Burhan je, prema navodima ukrajinskih i sudanskih vojnih zvaničnika, ubrzo nakon što je Rusija izvšila invaziju na Ukrajinu 2022, počeo tajno snabdijevati Kijev oružjem - objašnjava američki list.

Kijev Post, koji prenosi navode WSJ-a, podsjeća da je ranije već izvijestio o tome da se ukrajinske specijalne snage u afričkoj zemlji Sudanu bore protiv ruskih plaćenika.

Američki list također kao razlog odluke Zelenskog da pošalje pomoć Burhanu navodi to što sudanski pobunjenici imaju podršku trupa ruskih plaćenika iz "Wagnera", koji su tamo kopali zlato kako bi njime finansirali rusku agresiju.

- Linija fronta u ratu između Ukrajine i Rusije se sada proširila na Afriku - navodi se u članku.

Specijalni zadaci

Navodi se da su ukrajinski specijalci stigli u Sudan nekoliko sedmica nakon što je Zelenski primio zahtjev od Burhana i odmah se sukobili sa pobunjeničkim snagama u pokušaju da ih izbace iz prijestonice Kartuma.

Burhan je ubrzo napustio grad u pratnji svojih tjelohranitelja, a njegovo izvlačenje iz Kartuma su omogućili upravo ukrajinski specijalci.

Navodi se da se Burhan nakon toga sastao sa Zelenskim u Irskoj.

Wall Street Journal ocjenjuje da "ova operacija uključuje značajan politički rizik u vreme kolebanja oko zapadne pomoći Ukrajini".

Navodi se da je, nakon odlaska Burhana iz Kartuma, naredni zadatak ukrajinskih boraca bio da iz sudanske prijestolnice protjeraju pobunjeničke snage povezane sa vagnerovcima.

Operacije HUR-a

Prema informacijama američkog lista, većinu ukrajinskih operacija u Sudanu obavljale su jedinice vojnog obavještajnog direktorata (HUR).

Kirilo Budanov, šef HUR, odbio je da kaže da li se ukrajinske trupe i dalje nalaze u Sudanu.

- Mi vodimo sveobuhvatni rat protiv Rusije. Oni imaju jedinice u različitim dijelovima svijeta i mi ponekad nastojimo da ih napadnemo tamo - kazao je Budanov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.