SUTRA REFERENDUM

Irska u Ustavu definira da je "ženi mjesto u kući"

Ni jedna žena ne bi trebala biti prisiljena raditi izvan kuće, kaže ustav

Irkinja. Instagram

D. H.

7.3.2024

Irska će se sutra, na Dan žena, održati referendum s ciljem brisanja stavke u ustavu koja govori da je "ženi mjesto u kući". Vlada je, nakon više godina pritisaka, pristala održati dva referenduma: o spornim ženskim dužnostima i o proširenju ustavne definicije obitelji s braka na dugotrajno partnerstvo/vezu.

Članak 41.2 irskog ustava, koji datira iz 1937. godine, glasi: "Država prepoznaje kako kućanica pruža državi podršku bez koje se ne može postići opće dobro. Država će, stoga, nastojati osigurati da se majke zbog ekonomske nužde ne moraju zaposliti, pri čemu bi zanemarile svoje dužnosti u kući."

"To je seksistički i zastarjelo"

Vlada kaže da je takva formulacija u ustavu seksistička i zastarjela i da ju treba ukloniti. Predlaže da se zamijeni sljedećim tekstom: "Država prepoznaje da pružanje skrbi članovima obitelji pruža potporu društvu bez koje se ne može postići opće dobro te će nastojati poduprijeti takvu aktivnost".

Nacionalno vijeće žena koje provodi kampanju za promjenu ustava navodi kako "seksističkom, stereotipnom jeziku nema mjesta u ustavu i da ono predstavlja vrijeme kada su žene tretirane kao građani drugog reda".

Oni protiv promjene smatraju da ustav ne tvrdi da je ženi mjesto u kući, već nudi priznanje za kućanske poslove. "Ustav kaže da je posao koji žene obavljaju kod kuće fantastičan", rekla je odvjetnica Brenda Power, članica grupe Lawyers For No, a prenosi Sky News.

"Ni jedna žena ne bi trebala biti prisiljena raditi izvan kuće ako bi radije ostala doma s djecom. Prošlog je sedmice provedena anketa u kojoj je 70% žena koje trenutno rade izvan kuće reklo da bi ostalo doma ako bi imalo tu mogućnost", dodala je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.