SOLIDARNOST SA ŽENAMA

Belgijske ministrice poslale poruku ženama Gaze: Svijet je ponosan na vas

Važno je ženama u Gazi prenijeti poruku da ostanu snažne. Nastavite da štitite svoje dostojanstvo. Održavajte vašu djecu u životu

Žene u gazi. Anadolija

Anadolija

7.3.2024

Tri belgijske ministrice izrazile su solidarnost sa ženama u Gazi i uputile poruku da je potrebno hitno osigurati prekid vatre i pristup humanitarnoj pomoći u palestinskoj enklavi, javlja Anadolija.

U kabinetu Savezne vlade Belgije trenutno sjedi sedam ministrica, od kojih su tri poduzele zajedničke inicijative o pitanju rata u Gazi.

Ministrica za razvojnu saradnju Karolin Genez (Caroline Gennez), ministrica odbrane Ludivine Dedonder i ministrica vanjskih poslova Hađa Lahbib (Hadja), koje su se okupile povodom operacije ispuštanja zračne pomoći Belgije u Gazu, govorili su za agenciju Anadolije povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

Genez je i ranije privukla pažnju izjavama kako želi da Međunarodni krivični sud (ICC) otvori istragu o ratnim zločinima protiv Izraela i da Belgija prvi put razmišlja o priznavanju države Palestine.

Podsjetila je da je u Gazi ubijeno i povrijeđeno mnogo žena i djece.

- Ono što se dešava u Gazi najviše pogađa najugroženije - rekla je Genez te uputila poruku ženama u Gazi.

- Važno je ženama u Gazi prenijeti poruku da ostanu snažne. Nastavite da štitite svoje dostojanstvo. Održavajte vašu djecu u životu. Svijet je ponosan na vas.

Humanitarni pristup

Ministrica odbrane Ludivine Dedonder istakla je da je važno poslati poruku ženama u Gazi kako bi znale da nisu same u velikog tragediji koja im se dešava.

- Želim uputiti poruku palestinskim ženama i djeci da ih podržavamo i da smo uz njih - kazala je.

Podsjetila je da je Ministarstvo odbrane sarađivalo s Jordanom i poslalo humanitarnu pomoć koja će biti ispuštena u Gazu.

- Nadamo se da ćemo im uspjeti pomoći kopnom, preko graničnih prelaza i kamionima - rekla je Dedonder.

Ministrica vanjskih poslova Lahbib je također izjavila da je njena jedina poruka za Gazu da se osigura hitan prekid vatre i da stane rat.

Žene u Gazi

Najmanje 8.900 žena ubijeno je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), gotovo milion žena i djevojčica je raseljeno, a više od tri hiljade žena ostalo je bez muževa i morale su da preuzmu odgovornost za porodice.

Izvjestitelji UN-a ističu da trudnice imaju sve veći broj spontanih pobačaja, da moraju rađati carskim rezom bez lijekova protiv bolova i anestezije, te da majke nisu u stanju da doje bebe zbog gladi i žeđi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.