LONDON

Uprkos Netanjahuovom negodovanju: Ganc posjetio i Veliku Britaniju

Ponovio sam im da će Izrael dozvoliti humanitarno rješenje za pomoć narodu Gaze koje neće zadržati kontrolu Hamasa nad Gazom

Beni Ganc. Anadolija

Anadolija

7.3.2024

Izraelski ministar u ratnom kabinetu izraelske vlade Beni Ganc (Benny Gantz) završio je danas posjetu Velikoj Britaniji, putovanje koje nije odobrio izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu), javlja Anadolija.

- Upravo sam završio svoju posjetu Velikoj Britaniji, gdje sam upoznao premijera Velike Britanije Rišija Sunaka (Rishija), ministra vanjskih poslova Davida Camerona i savjetnika za nacionalnu sigurnost Tima Barova (Barrowa). Ponovio sam im da će Izrael dozvoliti humanitarno rješenje za pomoć narodu Gaze koje neće zadržati kontrolu Hamasa nad Gazom. Rješenje koje bi omogućilo završetak pravednih i nužnih ciljeva ovog rata, a to je rušenje Hamasa, uz potpuno poštovanje međunarodnog prava“, saopćio je Ganc u objavi na društvenoj mreži X.

Ganc je u London stigao iz Vašingotna (Washingtona), gdje je razgovarao sa američkom potpredsjednicom Kamalom Harris, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom (Antonyjem), savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom i ministrom odbrane Lojdom Ostinom (Lloydom Austinom).

Njegovim putovanjima u Vašington i London se usprotivio izraelski premijer Netanjahu, koji je naredio izraelskim ambasadama u Vašingtonu i Londonu da ni na koji način ne pomažu u Gantzovim posjetama.

- Izrael ima samo jednog premijera - rekao je Netanjahu u komentaru za izraelske medije u kontekstu posjeta Ganca, njegovog političkog oponenta i člana ratne vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.