UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Odluka Zelenskog: Smijenjenog generala postavio za ambasadora u Britaniji

Generala Valerija Zalužnog mnogi smatraju nacionalnim herojem u Ukrajini

Volodimir Zelenski. AP Photo/Efrem Lukatsky

Z. K.

8.3.2024

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski imenovao je bivšeg vrhovnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga, Valerija Zalužnog za novog ambasadora svoje zemlje u Britaniji, mjesec nakon što je smijenjen s dužnosti poslije napetosti između njega i Zelenskog, piše "Times".

Dvije godine

Generala Valerija Zalužnog mnogi smatraju nacionalnim herojem u Ukrajini, gdje je dvije godine vodio borbu protiv ruske okupatorske vojske. On je također javna osoba kojoj se najviše vjeruje, prema anketama. Međutim, kritizirao ga je ured Zelenskog u novembru, kada je Zalužni sugerirao da je rat zašao u mrtvu tačku.

Na mjestu vrhovnog zapovjednika Ukrajine u februaru ga je zamijenio general Oleksandr Sirski, koji je nadgledao uspješnu protuofenzivu Kijeva kod Harkiva 2022.

Jačati savez

Najava o imenovanju Zalužnog za ambasadora uslijedila je nakon što se Zelenski sastao s Grantom Šapsom, ministrom odbrane, u Kijevu.

- Naš savez s Britanijom trebao bi samo jačati. Zalužni mi je rekao da je to smjer kojim bi želio ići, diplomacija - rekao je Zelenski. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.