ODLIČAN NAPREDAK

Ukrajina od srijede korak bliže Evropskoj uniji

Zelenski je rekao da će Kijev ispuniti uslove i da će pozitivna odluka EU dati novu motivaciju njegovom društvu i vojnicima

Komisija je prošlog juna saopćila da je Ukrajina ispunila dva od sedam uslova. Fena

FENA

6.11.2023

Očekuje se da će izvršna vlast Evropske unije preporučiti da se Ukrajina ove sedmice približi za još jedan korak ka članstvu u bloku, saopćili su zvaničnici EU.

Pohvale Ukrajini

Izvršna vlast predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (von der Leyen) sa sjedištem u Briselu u srijedu će objaviti izvještaj u kome se ocjenjuje napredak koji su zemlje kandidati za članstvo u EU postigli. Tokom posjete Kijevu u subotu, ona je pohvalila Ukrajinu zbog napretka ka članstvu.

Izvještaj i preporuka dovest će do donošenja ključne odluke u decembru na samitu nacionalnih čelnika EU o tome da li započeti formalne pregovore o članstvu s Kijevom.

Takvi razgovori traju godinama prije nego što kandidati ispune opsežne pravne i ekonomske kriterije za pridruživanje, a blok nije voljan prihvatiti zemlju u ratu.

Ispunjena dva od sedam uslova

Unapređenje zapadnih integracija glavni je, ipak, prioritet za Ukrajinu, gdje se vojska suočava s umorom od borbi i zabrinutosti oko budućnosti vitalne američke vojne pomoći.

Komisija je prošlog juna saopćila da je Ukrajina ispunila dva od sedam uslova koje je EU postavila za početak pregovora o članstvu.

- Napravili ste odličan napredak - kazala je fon der Lajen na konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u subotu.

- Vi vodite egzistencijalni rat i istovremeno duboko reformišete svoju zemlju - izjavila je ona naglašavajući reforme ukrajinskog pravosudnog sistema, obuzdavanje oligarha i borbu protiv pranja novca.

Borba protiv korupcije

Izrazila je uvjerenje da će Ukrajina uskoro završiti preostale korake - vezane za borbu protiv korupcije i zaštitu prava manjina - i napredovati na svom putu prema EU.

Zelenski je rekao da će Kijev ispuniti uslove i da će pozitivna odluka EU dati novu motivaciju njegovom društvu i vojnicima. Rekao je da će ulazak Ukrajine u EU ojačati i jedno i drugo.

- Neće biti sivih geopolitičkih zona u Evropi. Osigurat ćemo novu osnovu za rast i razvoj Ukrajine i svih evropskih zemalja. Garantovat ćemo našoj zemlji i građanima realnu ekonomsku i socijalnu sigurnost - rekao je on, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.