NAZIRU SE VELIKI PROBLEMI

Otkriveni tajni dokumenti: Rusija bi mogla ostati bez oružja

Rusija nije u stanju sama proizvesti moderne projektile zbog tehnološke zaostalosti

Putin s komandantima ruske vojske. AP

N. H.

9.3.2024

Ruski program za proizvodnju projektila navodno muče veliki tehnički problemi, a isporuka kasni mjesecima. Rusija je tako ove godine po prvi put od 2022., narudžbe za raketni program odgodila za četiri do šest mjeseci.

Iz Ukrajinskog centra otpora (NRC), koji je uspostavljen ubrzo nakon ruske invazije i djeluje pod okriljem Snaga za specijalne operacije u zemlji, poručuju da su njegovi hakeri otkrili dokumentaciju koja detaljno opisuje probleme s kojima se Moskva svakodnevno suočava tokom proizvodnje projektila. 

Novinari Newsweeka, prvi koji su objavili ovu vijest, u trenutku pisanja teksta nisu mogli provjeriti autentičnost dokumenata.

Kompanije posrednici

U dokumentaciji su navodno identificirane kompanije koje su posrednici u kupnji komponenti za proizvodnju oružja. 

NRC tvrdi kako će uskoro "svaka kompanija čije proizvode neprijatelj koristi za proizvodnju oružja biti poznata javnosti". 

Nakon hakerske operacije koja je trajala više od godinu dana, "relevantne vlasti imaju podatke za blokiranje proxy kompanije i proširenje sankcija", dodali su iz grupe.

Među kompanija u spisu je Specijalni tehnološki centar u Sankt Peterburgu i fabrika Dubna, u moskovskoj regiji, "gdje obični ruski radnici proizvode oružje za ubijanje Ukrajinaca". Newsweek je kontaktirao obje fabrike i rusko ministarstvo odbrane za komentar, no nisu dobili odgovor.

Datoteke koje je NRC objavio sadrže detaljne dijagrame i analizu ruske rakete Kinžal Kh-32, te opis njezinih modifikacija. Ukrajina je često izvještavala da je Rusija ispalila Kinžale tokom rata, ali i kako je njihova protuzračna obrana uspjela oboriti te hipersonične projektile.

Tehnološko zaostajanje

Još u januaru NRC izvijestio kako ima dokaze da Rusija planira opremiti krstareće projektile Kh-32 kazetnim streljivom.

Ipak, rusko korištenje Kinžala nije bilo presudno u niti ijednoj borbi u Ukrajini.

NRC je rekao kako otkrića jasno pokazuju da Rusija "nije u stanju sama proizvesti moderne projektile zbog tehnološke zaostalosti" i da zato ruski vojno-industrijski kompleks traži nove rute opskrbe.

- Operacija je trajala više od godinu dana, a sada nadležna tijela imaju podatke za blokiranje proxy tvrtki i produženje sankcija. Ako se nastave sankcije, Rusija će ostati bez oružja - rekao je NRC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.