CRVENA LINIJA

Bajden: Natanjahuov pristup sukobu u Gazi više šteti Izraelu nego što pomaže

Biden je ponovio značaj odbrane Izraela, naglašavajući ograničenja akcijama koje rezultiraju značajnim civilnim žrtvama

Ipak postoje crvene linije za Natanjahua. AP

FENA

10.3.2024

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je da bi pristup izraelskog premijera Benjamina Natanjahua (Netanyahua) sukobu u Gazi mogao naštetiti imidžu zemlje jer "on više povređuje Izrael nego pomaže", pozivajući na hitan prekid vatre.

- Ono što se dešava je da Natanjahu ima pravo da brani Izrael, pravo da nastavi progoniti Hamas, ali mora, mora, mora obratiti više pažnje na nevine živote izgubljene kao posljedica poduzetih radnji - rekao je Bajden u intervjuu (Džonatanu Kapehartu) Jonathanu Capehartu iz MSNBC-a.

Bajden vjeruje da bi Natanjahuov pristup mogao naštetiti imidžu Izraela, rekavši da "on više šteti Izraelu nego što pomaže - to je u suprotnosti s onim za što se Izrael zalaže.", prenosi Anadolija.

Izrazio je želju za prekida vatre u periodu od šest sedmica i razmjenu zarobljenika, što bi se moglo poklopiti s mjesecom ramazanom. Kada je upitan o potencijalnim crvenim linijama koje bi Izrael mogao preći, Biden je ponovio značaj odbrane Izraela, naglašavajući ograničenja akcijama koje rezultiraju značajnim civilnim žrtvama.

- Postoji crvena linija, ali ja nikada neću napustiti Izrael. Odbrana Izraela je i dalje kritična. Ali postoje crvene linije - ne možete imati još 30.000 mrtvih Palestinaca - dodao je Bajden.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.