FRANCUSKA

Makron želi legalizirati eutanaziju, ali ne pod tim nazivom

Lider Francuske želi da njegova vlada iznese nacrt zakona pred parlamentom u maju

Emanuel Makron. AP

N. H.

10.3.2024

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je da podupire novi zakon o kraju života, koji bi omogućio "pomoć okončanju života". 

Lider Francuske želi da njegova vlada iznese nacrt zakona pred parlamentom u maju. 

Susjedne zemlje poput Švicarske, Belgije i Nizozemske već su usvojile zakone o dopuštanju medicinski potpomognutog umiranja u određenim slučajevima. 

Francuska se dosad opirala tome, prvenstveno zbog pritiska katoličke Crkve. 

"Claeys-Leonettijev zakon o kraju života", usvojen 2016. godine, dopušta duboku sedaciju, ali samo osoboma kojima ljekari predviđaju smrt u kratkom roku. 

Makron je u intervjuu za novine "Liberation" rekao da ne želi novi zakon nazvati eutanazijom, već "pomoći za okončanje života". 

- On, strogo govoreći, ne stvara novo pravo niti slobodu, ali krči put koji dosad nije postojao i koji otvara mogućnost traženja pomoći pri umiranju pod određenim strogim uvjetima - rekao je.

Makron je izjavio da će ti uvjeti morati biti ispunjeni i da će ljekarski tim procijeniti i osigurati da su kriteriji za odluku ispravni.

To bi se pravo odnosilo samo na odrasle osobe koje su sposobne donijeti odluku i čiji su izgledi za preživljavanje srednjoročno ugroženi, poput raka u završnom stadiju, rekao je.

Članovi obitelji mogli bi se žaliti na odluku, rekao je Makron.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.