TEŠKI ODNOSI SA ZAPADOM

Kineski i ruski ratni brodovi ušli su u iranske teritorijalne vode radi zajedničke mornaričke vježbe

Kinesko ministarstvo odbrane saopćilo je da je poslalo razarač, fregatu i brod za snabdijevanje da učestvuju u zajedničkoj vježbi

Kineski i ruski ratni brodovi. Fena

FENA

12.3.2024

Kineski i ruski ratni brodovi ušli su u iranske teritorijalne vode radi zajedničke mornaričke vježbe s Iranom, javili su državni mediji u utorak.

Ovogodišnji manevri dolaze s bliskoistočnim napetostima koje jačaju u jeku rata između Izraela i Hamasa, koji je privukao iranske saveznike širom regije, uključujući jemenske Huti pobunjenike koji su pokrenuli kampanju napada na komercijalne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, navlačeći zapadnu odmazdu.

- Mornaričke jedinice Kine i Rusije ušle su u teritorijalne vode naše zemlje kako bi učestvovale u kombinovanoj mornaričkoj vježbi - javila je iranska zvanična novinska agencija IRNA.

Manevri, čiji je cilj "zajedničko održavanje regionalne pomorske sigurnosti", počet će u Omanskom zalivu u utorak navečer, saopćila je IRNA, pozivajući se na njihovog portparola, kontraadmirala Mostafu Tajoddinija.

Kinesko ministarstvo odbrane saopćilo je da je poslalo razarač, fregatu i brod za snabdijevanje da učestvuju u zajedničkoj vježbi.

Ruski državni mediji javili su da je odred brodova iz pacifičke flote te zemlje, predvođen krstaricom Varyag, pristao u ponedjeljak u iranskoj luci Chabahar uoči vježbi.

- Praktični dio vježbe održat će se u vodama Omanskog zaliva u Arapskom moru - prenijele su ruske novinske agencije saopćenje Ministarstva odbrane.

- Glavna svrha manevara je razraditi sigurnost pomorske ekonomske aktivnosti – saopćilo je Ministarstvo.

Tri zemlje, od koje sve imaju teške odnose sa Zapadom posljednjih godina, održale su zajedničke manevre u istim vodama u martu prošle godine s nazivom "Sigurnosna veza 2023", prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.