ŽELI MJESTO STOLTENBERGA

Predsjednik Rumunije Klaus Iohanis najavio kandidaturu za novog šefa NATO-a

Došlo je vrijeme da naša zemlja preuzme veću odgovornost u okviru euroatlantskih liderskih struktura, rekao je Iohanis

Klaus Iohanis. AP

FENA

12.3.2024

Predsjednik Rumunije Klaus Iohanis (Iohannis) izjavio je u utorak da je odlučio da se kandiduje za čelnika NATO-a, poziciju za koju brojne države članice podržavaju odlazećeg nizozemskog premijera Marka Rutea (Rutte).

U februaru su Sjedinjene Države, Britanija, Francuska i Njemačka podržale Rutea da naslijedi Jensa Stoltenberga na čelu NATO-a, što ga je stavilo u poziciju da preuzme čelništvo transatlantskog saveza.

Takmičit će se za funkciju

U utorak je, međutim, Iohanis kazao da će se takmičiti za tu funkciju, tvrdeći da je istočnoevropskim državama potrebna bolja zastupljenost u euroatlantskim liderskim ulogama.

- Došlo je vrijeme da naša zemlja preuzme veću odgovornost u okviru euroatlantskih liderskih struktura - izjavio je Iohanis novinarima.

- Mislim da NATO treba da obnovi pogled na svoju misiju. Istočna Evropa ima značajan doprinos u pregovorima i odlukama NATO-a. Uz uravnoteženu, jaku i utjecajnu zastupljenost iz te regije, Alijansa će moći donijeti najbolje odluke kako bi odgovorila na sve potrebe i probleme država članica – kazao je.

Kako se imenuje šef NATO-a

Čelnici NATO-a imenuju se konsenzusom, što znači da sve članice moraju pristati na konačnu odluku. Savez ima 32 članice nakon nedavnog pristupanja Švedske.

Diplomate su saopćile da je Rute bio jedini zvanični kandidat za tu funkciju u nadmetanju iza scene, iako su neki rekli da je Iohannisovo ime također bilo izneseno u neformalnim diskusijama.

Evropska unija i država NATO-a Rumunija je povećala ulaganja u vojsku na 2,5 posto BDP--a kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Zemlja, koja dijeli 650 kilometara dugu granicu s Ukrajinom, sjedište je američkog vojnog sistema balističkih projektila i stalne borbene grupe NATO-a, podsjeća Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.