ŠVICARSKE ALPE

Emili je i dalje negdje na planini: Potraga za djevojkom nakon što je pet skijaša pronađeno mrtvo

Kako je grupa prilazila Tete Blanšu, planinskom vrhu između Cermata i Arola, region je zahvatila brutalna oluja koja ih je zarobila

Spasioci aktivno tragaju. AP

D. R.

13.3.2024

Spasioci koji tragaju za nestalom djevojkom nadaju se čudu i vjeruju da je ona možda i dalje živa nakon što su petorica skijaša pronađena smrznuta u švicarskim Alpima. U pitanju su članovi iste porodice, preneli su mediji.

Skije i ranac Emili Dešenu (28) pronađeni su pored tijela petorice skijaša nakon oluje ovog vikenda.

Spasilac Anjan Trufer rekao je da im te stvari daju tračak nade da je nestala djevojka možda i dalje živa.

- Prvo smo pronašli dvoje ljudi kako leže na snijegu, u teškoj hipotermiji, a kasnije smo zatekli još dvije osobe kako leže ispod snježnog pokrivača. Morali smo da ih iskopamo ispod snijega. Kada smo našli ljude, bili su vrlo lagano obučeni, završili su dezorijentisani na velikoj visini - rekao je on.

Nije locirana

On je istakao da je njegov tim već pronalazio ljude koji su bili nestali nekoliko dana, dodajući da se "čuda uvijek dešavaju".

Švicarski mediji spekulišu da je ona možda pala u obližnju pukotinu, s obzirom da su joj pronađeni ruksak i skije, ali spasioci nisu uspjeli da je vizuelno lociraju.

Nestala Emili. Instagram

Trufer je dodao da su skijaši pokušali da naprave pećinu i zaštite se od hladnoće na temperaturi od minus 30 stepeni.

- To je zapravo dobra ideja, ali nisu imali potrebnu opremu sa sobom. Imali su lopate, ali nisu mogli ništa da urade s ovim ogromnim snježnim pokrivačem - rekao je spasilac.

Zahvatila ih oluja

Grupa od šestoro skijaša napustila je Cermat u subotu ujutru s ciljem da stignu do grada Arola, u blizini planine Materhorn, kasnije tog dana.

Ali kako je grupa prilazila Tete Blanšu, planinskom vrhu između Cermata i Arola, region je zahvatila brutalna oluja koja ih je zarobila na visini od 3.500 metara.

Član grupe poslao je poziv u pomoć hitnim službama oko 17 sati u subotu popodne, saopćile su vlasti, ali helikopteri i spasilački timovi nisu bili u mogućnosti da se rasporede, jer je oluja bila jaka.

Petero spasilaca koji su krenuli pješke ka njima morali su da se vrate zbog lošeg vremena.

Do trenutka kada je spasilački tim konačno stigao do planine u nedjelju uvečer, pet od šest alpskih entuzijasta je poginulo blizu alpske kolibe Dent Blanš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.