U JORDANU

Španski ministar vanjskih poslova: Izraelski napadi na Gazu "moraju prestati"

Naglašavajući tragediju s više od 30.000 mrtvih, uključujući oko 13.500 djece

ministar vanjskih poslova Hose Manuel Albares. Anadolija

Anadolija

13.3.2024

Izraelski napadi na opkoljenu palestinsku enklavu Gazu "moraju prestati", rekao je španski ministar vanjskih poslova Hose Manuel Albares (Jose) u srijedu u Jordanu, javlja Anadolija.

Naglašavajući tragediju s više od 30.000 mrtvih, uključujući oko 13.500 djece, Albares je rekao da međunarodna zajednica ne može ostati ravnodušna i da treba djelovati kako bi se postigao hitni prekid vatre.

Smrti nisu brojke

- Smrti nisu brojke, to su ljudi od krvi i mesa, i to ne možemo zaboraviti - rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare zajedno sa svojim jordanskim kolegom Ajmanom Safadijem (Aymanom).

- Safadi i ja smo se od početka složili oko potrebe za prekidom vatre koji bi se olakšao ulazak humanitarne pomoći i kako bi se spriječilo da civilno stanovništvo umire od bombardovanja ili zbog gladi - rekao je španski ministar vanjskih poslova.

Albares je na svojoj trećoj turneji po Bliskom istoku u posljednjih nekoliko mjeseci. Kasnije u srijedu, posjetit će Egipat.

Dok je bio u Jordanu, također je naglasio potrebu da se sve strane, uključujući Izrael, pridržavaju međunarodnog prava i presude Međunarodnog suda pravde.

- Niko ne bi trebao biti iznad zakona ili na margini pravde - kazao je Albares.

Turneja

Tokom ove turneje, prikuplja podršku ne samo za prekid vatre već i za međunarodnu mirovnu konferenciju.

- Moramo politički raditi tako da kada dođe do hitnog prekida vatre, ovo je posljednji put da vidimo ovu spiralu nasilja i užasa", rekao je, objašnjavajući da njegova vizija nije da bude domaćin još jednog sporazuma u Oslu gdje države "razgovaraju o parametrima mira.

Istakao je da je cilj da se jednom za svagda implementira rješenje o dvije države, tako da realna palestinska država postoji u očima međunarodne zajednice.

Safadi se složio da je uspostavljanje suverene palestinske države "jedini način da se postigne sigurnost i stabilnost u regionu".

Zemlje su potpisale i dva nova sporazuma o saradnji u vezi sa političkim konsultacijama i razmjenom iskustava između diplomatskih instituta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.