ČETIRI KANDIDATA

U Rusiji počelo trodnevno glasanje za predsjedničke izbore: Izvjesno produženje vladavine Vladimira Putina

Putin je na vlasti kao predsjednik ili premijer od 2000. godine

Glasanje u Vladivostoku. AP Photo

S. S.

15.3.2024

U Rusiji danas počinje trodnevno glasanje za predsjedničke izbore, no sve prognoze govore da je situacija poprilično jasna i očekuje se pobjeda Vladimira Putina.

Uoči izborne šutnje ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je građane, uključujući i birače u anektiranim dijelovima Ukrajine, "na jedinstvo u određivanju budućnosti Rusije".

- Samo vi, građani Rusije, možete odlučiti o budućnosti domovine. Želio bih naglasiti da je jedini izvor vlasti u našoj zemlji narod. To je ključna zakonska odredba ruskog ustava - rekao je Putin.

Putin (71) koji je na vlasti kao predsjednik ili premijer od 2000., suočava se s tri protukandidata u tri dana glasanja koje počinje u petak. Niko od izazivača nije ga kritikovao i sva trojica podržavaju tzv. “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini.

Ankete javnog mnijenja pokazuju da Putina podržava većina Rusa, a jedno istraživanje prošlog mjeseca dalo mu je podršku od 75 posto. U svom video obraćanju, rekao je da svi birači žele vidjeti jaku, prosperitetnu i slobodnu Rusiju "kako bi podigli životni standard i kvalitetu života". "Tako će biti", poručio je.

Za najvišu dužnost takmiče se četiri kandidata. Uz Putina kao kandidati navedeni su Vladislav Davankov, zamjenik predsjednika ruske Dume i člana kluba Novih ljudi; Leonid Slutski, čelnik Kremlju lojalne ultranacionalističke Liberalno-demokratske stranke (LDPR) i Nikolaj Haritonov, kandidat Komunističke partije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.