UN AGENCIJA

Australija najavila obnovu finansijske pomoći UNRWA-i

Vlada premijera Entonija Albanezea godišnje šalje 20 miliona australskih dolara (oko 12 miliona eura) UNRWA-i

Sjedište UNRWA-e u Gazi. Anadolija

Anadolija

15.3.2024

Australija je objavila da je odlučila da će ponovo slati finansijsku podršku Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA).

Dugogodišnje pružanje pomoći

Kako navodi "ABC News Australia", ministrica vanjskih poslova Peni Vong (Penny Wong) izjavila je na konferenciji za novinare da je australska vlada pružala finansijsku pomoć UNRWA-i od 1951. godine.

Dodala je da Vlada premijera Entonija Albanezea (Anthonyja Albanesea) godišnje šalje 20 miliona australskih dolara (oko 12 miliona eura) UNRWA-i.

Vong je podsjetila da su odlučili zaustaviti dodatnih šest miliona australskih dolara (oko 3,6 miliona eura) pomoći nakon navoda Izraela da je osoblje UNRWA-e bilo umiješano u napade Hamasa 7. oktobra.

- Najbolji savjet koji smo dobili od organizacija i advokata australske Vlade je da UNRWA nije teroristička organizacija", rekla je Vong.

Napomenula je da su stoga na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost održanom ove sedmice odlučili da ponovo šalju finansijsku podršku UNRWA-i.

Vong je kazala također da će podržati Jordan i Ujedinjene Arapske Emirate u operacijama ispuštanja pomoći iz zraka Pojasu Gaze kako bi se zadovoljile hitne potrebe stanovnika u palestinskoj enklavi.

Istraga optužbi

- Najbolji savjet koji smo dobili od organizacija i advokata australske Vlade je da UNRWA nije teroristička organizacija", rekla je Vong.

Nekoliko država obustavilo je svoje finansiranje UNRWA u januaru ove godine nakon izraelskih optužbi da je 12 od nekoliko hiljada zaposlenih u agenciji učestvovalo u napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. Agencija istražuje tvrdnje, ali je upozorila da prekid finansiranja može izazvati katastrofu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.