ZBOG GAZE

Huti: Od novembra 2023. gađali smo 73 izraelska, američka i britanska broda

Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva

Crveno more. AP

Anadolija

15.3.2024

Huti su objavili da su gađali 73 broda koji su pripadali Izraelu, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Velikoj Britaniji u Crvenom moru i Adenskom zaljevu od novembra 2023. godine nakon što je Izrael pokrenuo napade na Pojas Gaze.

Abdul-Malik al-Huti, vođa proiranske grupe Huti u Jemenu, za televiziju "Al-Mesira" kazao je da su morali reagovati na napade izraelske vojske na Pojas Gaze.

- Gađali smo ukupno 73 broda i druga plovila (izraelske, američke i britanske, op.a.) u Crvenom moru i Adenskom zaljevu od novembra 2023., kada su počele naše operacije kao vid podrške palestinskom narodu u Gazi, rekao je Al-Huti.

Dodao je da su tokom operacija u Crvenom moru i Adenskom zaljevu poginula 34 pripadnika Huta.

Huti od protekle jeseni gađaju teretne brodove u Crvenom moru u vlasništvu ili kojima upravljaju izraelske kompanije ili prevoze robu u i iz Izraela u znak solidarnosti s Gazom.

Uz eskalaciju tenzija zbog zajedničkih vazdušnih napada SAD i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu, grupa je objavila da smatra da su svi američki i britanski brodovi legitimni vojni ciljevi. Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.