BUDIMPEŠTA

Orban spreman 'marširati' do Brisela kako bi odbranio slobodu i suverenitet Mađarske

Nećemo prihvatiti da je Brisel ostavio Evropljane same, štaviše, okrenuo se protiv njih, rekao je Orban

AP

FENA

15.3.2024

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u petak da je spreman marširati do Brisela i "okupirati" centar Evropske unije kako bi "odbranio slobodu i suverenitet Mađarske", uoči izbora za Evropski parlament kasnije ove godine.

Orban, nacionalista koji je na vlasti već 14 godina, nada se da će njegova stranka Fides profitirati od povećanja podrške krajnje desnice širom Evrope i dok se priprema da preuzme rotirajuće predsjedavanje EU u drugoj polovini godine.

Govoreći na skupu u Budimpešti povodom obilježavanja mađarskog nacionalnog dana, kojim se obilježava Mađarska revolucija protiv Habsburške monarhije 1848. godine, Orban je rekao da su evropski izbori prilika da se zauzme za Mađarsku.

- Ako želimo da branimo slobodu i suverenitet Mađarske, nemamo drugog izbora osim da okupiramo Brisel - rekao je Orban na skupu od oko 1.000 svojih pristalica.

- Mi ćemo marširati u Brisel i sami donijeti promjenu u Evropsku uniju - poručio je.

Orban dugo u sukobu s drugim članicama EU oko niza pitanja, uključujući odbijanje slanja oružja u Kijev i održavanje ekonomskih veza s Moskvom otkako su ruske snage napale Ukrajinu 2022. godine. Rekao je da akcije EU pogađaju poljoprivrednike, škode srednjoj klasi, štete kompanijama, "i povrh svega toga, (uvlače) Evropu u rat". 

- Nećemo prihvatiti da je Brisel ostavio Evropljane same, štaviše, okrenuo se protiv njih - rekao je Orban.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.