U MASAKRIMA U POJASU GAZE

Američki mediji: Izrael potpisao dokument da će u Gazi koristiti američko oružje u skladu s međunarodnim pravom

Američki Senat je 13. februara odobrio paket koji uključuje 14 milijardi dolara pomoći Izraelu s ciljem "pružanja sigurnosne pomoći"

Izraelski ministar odbrane. Anadolija

Anadolija

15.3.2024

Američki mediji tvrde da je izraelski ministar odbrane Joav Galant (Yoav Gallant) potpisao dokument u kojem se navodi da će Izrael "koristiti američko oružje u masakrima u Pojasu Gaze u skladu s međunarodnim pravom", prenosi Anadolija.

Kako navodi američki portal "Axios", administracija Vašingtona je tražila od Izraela da do sredine ovog mjeseca dostavi dokument u kojem se navodi da će koristiti američko oružje u Gazi "u skladu s međunarodnim pravom".

Kako se navodi, administracija Džo Bajdena (Joea Bidena) planira obustaviti slanje oružja Izraelu ukoliko ne dobije ovaj dokument.

Američki portal navodi da je ministar odbrane Galant jučer potpisao dokument "obavezujući se da će se američko oružje koristiti u skladu s međunarodnim pravom" i predao ga je američkom ambasadoru u Izraelu Jakobu J. Levu Jacobu Lewu) .

Sjedinjene Američke Države (SAD) su najveći dobavljač oružja Izraelu koji od 7. oktobra izvodi napade u Pojasu Gaze.

SAD je tajno odobrio više od 100 odvojenih prodaja oružja i opreme od 7. oktobra 2023. godine, i poslao oružje i municiju u Izrael.

Američki Senat je 13. februara odobrio paket koji uključuje 14 milijardi dolara pomoći Izraelu s ciljem "pružanja sigurnosne pomoći".

Izrael je započeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa. Do sada je u Pojasu Gaze ubijeno više od 31.490 Palestinaca dok je 73.439 ranjeno.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.