REGRUTACIJA

Ukrajina pozvala siromašne zemlje da njihovi građani ne ratuju na ruskoj strani

Sve dok sud ne utvrdi da su oni plaćenici, mi se prema njima ponašamo na isti način na koji tretiramo druge ratne zarobljenike - kazao je Jacenko

Ukrajina. Anadolija

FENA

15.3.2024

Ukrajina je u petak pozvala zemlje Globalnog juga da učine više kako bi spriječile da njihovi građani budu regrutovani da se bore za Rusiju u njenom ratu protiv Ukrajine, predstavljajući javnosti osam ratnih zarobljenika iz tih zemalja.

Ratni zarobljenici

Među tim ljudima je bilo pet muškaraca iz Nepala i po jedan iz Kube, Somalije i Sijera Leonea, rekao je Petro Jacenko, predstavnik Koordinacionog štaba ukrajinske vlade za tretman ratnih zarobljenika.

- Pokazujući te građane koji su zarobljeni, poručujemo da je možda potrebno preduzeti radikalnije, efikasnije korake da deseci, stotine tih ljudi ne budu prevareni od agitatora - izjavio je on novinarima u Kijevu.

- Ako uzmemo zemlju s niskim nivoom prihoda po glavi stanovnika, postoji velika vjerovatnoća da neke građane te zemlje može regrutovati Rusija i koristiti kao jurišne trupe, topovsko meso - kazao je Jacenko.

Prošle je sedmice Indija saopćila da je otkrila veliku mrežu krijumčarenja ljudima za koju je navela da je namamila mladiće da se zaposle u Rusiji prije nego što ih pošalje na front.

U decembru je Nepal saopćio da je apelovao na Moskvu da ne regrutuje njegove građane u rusku vojsku i da pošalje nazad sve nepalske vojnike koji tamo služe.

Zatvorenici su predstavljeni u vojnim uniformama na konferenciji za novinare u centru Kijeva.

Plaćenici

- Sve dok sud ne utvrdi da su oni plaćenici, mi se prema njima ponašamo na isti način na koji tretiramo druge ratne zarobljenike - kazao je Jacenko.

Dodao je kako se čini da je broj stranaca koji se bore za Rusiju porastao otkako je dotok iz ruskih zatvora opao.

Wagner grupa, ruska privatna vojna grupa, regrutovala je članove u velikoj mjeri iz zatvora, prije nego što je njen zapovjednik Jevgenij Prigožin poginuo u avionskoj nesreći.

Rusija nije komentirala navode zemalja Globalnog juga da regrutuje njihove građane da se bore.

Moskva često optužuje Kijev da na svojoj strani ima i „strane plaćenike“, u tvrdnji koju Ukrajina negira, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.