KANADA

U Torontu održan skup podrške Palestincima: "Zaustavite genocid u Gazi"

Građani su se okupili kod stanice Union, noseći transparente i palestinske zastave

Toronto: Skup podrške Palestini. Anadolija

Anadolija

17.3.2024

Nekoliko hiljada ljudi u Torontu u Kanadi učestvovalo je na skupu, tražeći da se zaustavi glad u Pojasu Gaze koji se suočava sa izraelskim napadima i blokadom.

Građani su se okupili kod stanice Union, noseći transparente i palestinske zastave.

Okupljeni su uzvikivali slogane protiv izraelskih napada na Gazu i pozvali na prekid vatre. Također su najoštrije kritikovali međunarodnu zajednicu što ne vrši pritisak na Izrael da zaustavi napade na Gazu.

Mnogi su nosili transparente na kojima je pisalo "Zaustavite genocid u Gazi" i "Prestanite sa ilegalnom okupacijom Palestine".

Izrael je započeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa. Do sada je u Pojasu Gaze ubijeno više od 31.500 Palestinaca.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.