KINESKI AMBASADOR

Kina će razmotriti učešće na planiranoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini u Švicarskoj

Mora se spriječiti da se kriza još više pogorša ili čak izmakne kontroli - kazao je Vang

kineski ambasador u Švicarskoj. Platforma X

FENA

18.3.2024

Kina će razmotriti učešće na mirovnoj konferenciji koja ima za cilj okončanje rata u Ukrajini kojoj neutralna Švicarska planira biti domaćin u narednim mjesecima - izjavio je u ponedjeljak ambasador te azijske zemlje u Bernu.

Vang Šiting (Wang Shihting), kineski ambasador u Švicarskoj, kazao je u intervjuu za Neue Zuercher Zeitung da bi sve strane trebale raditi na okončanju rata, koji je počeo prije više od dvije godine.

- Mora se spriječiti da se kriza još više pogorša ili čak izmakne kontroli. Pomno pratimo ukrajinsku konferenciju kojoj će Švicarska biti domaćin i razmatramo mogućnost učešća - kazao je.

Švicarska vlada saopćila je kako namjerava održati mirovnu konferenciju do ovog ljeta nakon što je takva ideja iznesena u januaru.

Rusija, koja je napala Ukrajinu u februaru 2022. godine, tada je nazvala plan mirovne konferencije "besmislenim" i naznačila da je osuđen na propast bez učešća Moskve.

Prošlog je mjeseca švicarska predsjednica Viola Amherd kazala je kako sumnja da će Rusija učestvovati na početku pregovora.

Wang je u intervjuu naglasio da je Kina iznijela strategiju za politički završetak sukoba.

- Teritorijalni suverenitet svih zemalja mora se poštovati, i Povelja UN-a također se mora poštovati - kazao je on.

- Trebalo bi podržati Rusiju i Ukrajinu da što prije nastave direktan dijalog kako bi se situacija mogla postepeno deeskalirati - izjavio je Vang.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.