ODRŽAN SASTANAK

Netanjahu odgovorio Bajdenu: Izrael je odlučan postići svoje ratne ciljeve i eliminaciju Hamasa

Bio je to prvi razgovor dvojice čelnika od 15. februara

Netanjahu i Bajden. AP

Z. K.

18.3.2024

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je danas s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu) razgovarao o situaciji u Rafahu i jačanju humanitarne pomoći Gazi, objavila je Bijela kuća.

Humanitarna pomoć

Bio je to prvi razgovor dvojice čelnika od 15. februara, a dogodio se u vrijeme tenzija između Izraela i SAD-a kao njegovog najvećeg saveznika. Vašington ne podržava Netanjahuovo upravljanje ofenzivom na Pojas Gaze, pokrenutom nakon Hamasovog napada 7. oktobra.

- Predsjednik Bajden razgovarao je s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom kako bi raspravili posljednje događaje u Izraelu i Gazi, uključujući situaciju u Rafahu i pokušajima jačanja humanitarne pomoći Gazi - saopćila je Bijela kuća.

U saopćenju iz Netanjahuova ureda kaže se da je on rekao američkom predsjedniku da je Izrael odlučan postići sve svoje ratne ciljeve među kojima i eliminaciju Hamasa.

Poziv na izbore

Demokrat Chuck Schumer, čelnik većine u Senatu, dugogodišnji podržavatelj Izraela i najviše pozicioniran Jevrej u američkoj politici, u govoru u četvrtak pozvao je na nove izbore u Izraelu, a Netanjahua je nazvao preprekom miru.

Bajden je dan kasnije pohvalio njegov govor i dodao da je on izrazio zabrinutost mnogih Amerikanaca. Američki predsjednik uoči izbora u novembru pod pritiskom je dijela propalestinskih birača demokrata koji su ga na predizborima u nekoliko saveznih država u nezanemarivom broju bojkotirali zbog politike njegove vlade prema Gazi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.