BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Tramp: "NATO članice moraju plaćati svoj dio, dosta je sa iskorištavanjem"

Sada NATO mora da se na pravedan način odnosi prema SAD, jer da nije bilo Sjedinjenih Država NATO ne bi ni postojao, dodao je

Donald Tramp. AP Photo / Jeff Dean

N. H.

20.3.2024

Donald Tramp (Trump), bivši američki predsjednik, izjavio je da će SAD pod njegovim potencijalnim novim vodstvom ostati u NATO ukoliko se zemlje Evropske unije budu "ophodile pravedno prema Americi".

U intervjuu za britansku "GB News" i Najdžela Faraža (Nigel Farage), bivšeg lidera "Brexit" partije, Tramp je napao države EU zbog "iskorištavanja SAD i naredio im da plate garantovanu podršku Vašingtona". 

Faraž je podsjetio na Trampove izjave tokom predsjedničkih posjeta Briselu da "Rusi mogu uraditi šta god hoće ukoliko te zemlje ne plate", što je nedavno i ponovio, uz opasku britanskog voditelja da se te izjave sada koriste protiv njega. 

- Neka ih koriste, baš me briga ako ih koriste. Zato što je to što ja pričam jedan oblik pregovora. Zašto bismo mi štitili te zemlje koje imaju puno novca, a da SAD plaćaju za većinu u NATO? - kazao je Tramp.

On je rekao da je to poručio na sastancima u Briselu kojima je prisustvovao kao predsjednik i to je imalo efekta.

- Onda su oni ponovo prestali plaćati. Ali, sada plaćaju zbog mojih komentara koje ste videli pre dvije, tri sedmice, ne znam da li to znate, ali puno je novca pristiglo otkad sam ja iznio te (nove) komentare - poručio je Tramp.

Bivši američki predsjednik je ocijenio da je NATO zbog njega postao snažniji.

- Sada NATO mora da se na pravedan način odnosi prema SAD, jer da nije bilo Sjedinjenih Država NATO ne bi ni postojao. Oni su nas iskoristili onako kako to čini i većina zemalja - kazao je Tramp.

Faraž ga je upitao da li će "mjesta poput Poljske biti branjena ukoliko oni (zemlje članice NATO) počnu plaćati sopstvene račune i u klubu sve bude fer", odnosno "da li će Amerika biti tu" za njih.

- Da. Ali, SAD treba plaćati sopstveni deo, a ne da plaćaju za sve ostale - rekao je Tramp.

Na to je Faraž konstatovao da je to "prilično fer", a Tramp je dodao da misli da su "SAD plaćale 90 posto (troškova) NATO-a, a moglo bi biti i 100 posto".

- To je bila najnepravednija stvar, a ne zaboravite da je to (odbrana) važnije njima nego što je nama... Oni su nas iskoristili. Iskoristili su nas trgovinski, iskoristili su nas vojno - naveo je Tramp.

Faraž ga je potom upitao "da li će Amerika biti tu (za NATO saveznike) ako krenu da plaćati kako je pravedno".

- 100 posto - odmah je odgovorio Tramp.

U intervjuu je Faražu odgovorio i na pitanje da li misli da Zapad treba pregovarati sa Putinom, a iznio je i tvrdnju da je on lično "zaustavio gasovod Sjeverni tok 2".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.