BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Tramp ponovo prijeti NATO-u: Nećemo ih braniti, oni nam se smiju

Imamo slučaj da se daje 60 milijardi dolara svaki put kad neko dođe i traži. Ne bismo to trebali raditi, rekao je Tramp

Tramp: Računi se moraju platiti. AP

E. Ć.

15.2.2024

Nekada prvi čovjek SAD Donald Tramp (Trump) je ponovio svoje prijetnje o NATO savezu navodeći kako neće štititi one zemlje koje ne budu uplaćivali dovoljno sredstava da on opet bude predsjednik.

- Govorio sam o tome, ako neće platiti, mi ih nećemo štititi. Uredu? Džo Bajden je odmah rekao da je to toliko strašno i loše. Ne, računi se moraju platiti, a oni ih ne plaćaju - rekao je Tramp jučer na skupu u Južnoj Karolini.

Međutim, danas je potvrdio svoje tvrdnje.

- Zemlje NATO-a moraju platiti. Moraju platiti svoje račune. Sjedinjene Američke Države daju 200 milijardi dolara, a oni 25 milijardi dolara. 

Njihova privreda je kada zbrojite zemlje koje čine NATO otprilike iste veličine kao naše privreda. Dakle, mi dajemo 200 milijardi dolara, a oni 25 milijardi dolara i to je za njih mnogo važnije jer nas i Rusiju dijeli okean - naveo je Tramp.

Dodao je i kako se zemlje "smiju SAD".

- Imamo slučaj da se daje 60 milijardi dolara svaki put kad neko dođe i traži. Ne bismo to trebali raditi. Smiju nam se. Oni misle da smo glupa zemlja zbog našeg nesposobnog vodstva - izjavio je Tramp i napao tom prilikom Bajdena.

Podsjetimo, Američki Senat je ove sedmice odobrio 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske invazije, što je Bajden pozdravio. 

Međutim, republikanci koji kontroliraju Zastupnički dom vjerojatno neće odobriti prijedlog zakona, prenosi The Guardian.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.