OŠTRE KRITIKE

EU i UN zabrinuti zbog novog zakona u Hong Kongu: "Ukidaju se osnovne slobode"

Alarmantno je da je takav zakon proguran kroz ubrzanu proceduru, navode iz UN-a

Hong Kong: Usvojen zakon o nacionalnoj sigurnosti. AP

N. H.

20.3.2024

Novi zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga EU i UN smatraju duboko zabrinjavajućim, te da bi mogao narušiti temeljne slobode grada kojim vlada Kina. 

Zakonski paket, poznat kao Članak 23, kažnjava djela uključujući izdaju, sabotažu, pobunu, krađu državnih tajni, vanjsko uplitanje i špijunažu kaznama u rasponu od nekoliko godina do doživotnog zatvora.

- Alarmantno je da je takav zakon proguran kroz ubrzanu proceduru uprkos ozbiljnoj zabrinutosti zbog nekompatibilnosti mnogih njegovih odredbi s međunarodnim zakonom o ljudskim pravima - rekao je visoki povjerenik Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk u saopćenju.

Izjavio je to nakon što su hongkonški zakonodavci jednoglasno usvojili novi prijedlog zakona samo dvije sedmice nakon što je prvi put predstavljen. 

Džon Li (John Lee), čelnik iz Hong Konga, rekao je da zakon stupa na snagu u subotu i nazvao ga "historijskim trenutkom".

U Turkovoj izjavi stoji da bi široko definirane i nejasne odredbe zakona mogle dovesti do "kriminalizacije širokog spektra ponašanja zaštićenog međunarodnim zakonom o ljudskim pravima, uključujući slobodu izražavanja, mirno okupljanje i pravo na primanje i širenje informacija".

- Njegovo donošenje bez temeljitog procesa razmatranja i smislenih konsultacija je regresivan korak za zaštitu ljudskih prava u Hong Kongu - rekao je Turk.

Evropska unija je u odvojenom saopćenju rekla da je zabrinuta zbog "potencijalnog utjecaja na prava i slobode ljudi u Hong Kongu" i da bi Članak 23 mogao "značajno" utjecati na rad ureda EU-a, kao i na organizacije i kompanije u Hong Kongu.

- Ovo također postavlja pitanja o dugoročnoj privlačnosti Hong Konga kao međunarodnog poslovnog centra - navodi se.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.