MEDICINSKA HITNOST

Uzbuna nad Atlantikom: Pilotu Boeinga 777 pozlilo na 12.000 metara, avion hitno sletio u Kanadu

Kroz transparentnu komunikaciju s putnicima, kapetan ili članovi posade pružaju informacije o situaciji i smiruju putnike

British Airways. AP

D. R.

23.3.2024

Kako je danas javio web site Airlive.net, u nedavnom incidentu koji se dogodio 14. marta, avion britanske kompanije British Airways na letu BA2272 između John F. Kennedy (JFK) aerodroma u Njujorku i londonskog aerodroma Getvik (LGW) morao je biti preusmjeren zbog iznenadne medicinske hitnosti (tzv. medical emergency).

Boeing 777-200 (G-VIIP) poletio je s aerodroma JFK u 21:53 EDT (što je 2:53 po srednjeevropskom vremenu) i letio na visini od preko 12.000 metara (FL400) iznad Atlantika više od 3 sata kada je posada leta bila primorana da proglasi medicinsku hitnost.

Prema dostupnim informacijama, kapetan aviona je odmah kontaktirao kontrolu leta nakon što je jedan od pilota postao nesposoban da obavlja svoje dužnosti. Ova neočekivana situacija rezultirala je odlukom o hitnom preusmjerenju leta.

Ruta leta. Flightradar24.com

U najtežim situacijama, kada pilot nije u stanju da nastavi let, preostali članovi posade preuzimaju kontrolu i preduzimaju neophodne mjere za bezbjedno sletanje.

U takvim slučajevima, avion se može preusmjeriti ka najbližem aerodromu gdje će biti pružena medicinska pomoć.

Kroz transparentnu komunikaciju s putnicima, kapetan ili članovi posade pružaju informacije o situaciji i smiruju putnike pružajući im neophodne informacije i sigurnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.