NEZADOVOLJAN GLASANJEM

Netanjahu ljut zbog odluke UN-a: Otkazao posjetu Vašingtonu

Netanjahu je ranije zaprijetio da će otkazati posjetu Vašingtonu, koja je bila zakazana za početak ove sedmice, što je i učinio

Benjamin Netanjahu. AP

N. H.

25.3.2024

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) otkazao je posjetu Bijeloj kući, a kao razlog navodi se to da su Sjedinjene Države odustale od prijetnje da će staviti veto na glasanje Vijeća sigurnosti UN-a. 

Netanjahu je ranije raprijetio da će otkazati posjetu Vašingtonu, koja je bila zakazana za početak ove sedmice, što je i učinio. 

Tokom te posjete trebalo se razgovarati o planiranoj izraelskoj ofanzivi na Rafah. 

Odluka je uslijedila nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom se traži prekid vatre u Gazi. SAD su bile suzdržane. 

U saopćenju Netanjahuovog kabineta navodi se da SAD ovom odlukom štete ratnim naporima i pokušajima da se oslobode taoci.

U saopćenju se ta odluka naziva "jasnim povlačenjem od dosljednog stava SAD u Vijeću sigurnosti od početka rata" i onom koja "daje nadu Hamasu da će im međunarodni pritisak omogućiti da dobiju primirje bez oslobađanja talaca".

Za razliku od prethodnih puta kada bi stavljale veto na odluke, SAD su ovaj put bile uzdržane od glasanja, dok je ostatak od 15 članova Vijeća glasao za.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.