NJUJORK

Dobre vijesti za Trampa: Ne mora položiti 454 miliona dolara, neće izgubiti nekretnine

Međutim, mora položiti jamčevinu od 175 miliona dolara u roku od deset dana

Tramp: Poštovat će odluku o plaćanju jamstva. AP

E. Ć.

25.3.2024

Nekadašnji predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) uspio je u posljednji čas odgoditi provedbu presude u slučaju preuveličavanja svog bogatstva "tešku" 454 miliona dolara, ali mora položiti jamčevinu od 175 miliona dolara u roku od deset dana, pa vlasti države Njujork neće početi plijeniti njegovu imovinu, odlučio je danas žalbeni sud.

Prva reakcija Trampa

Tramp se oglasio na društvenim mrežama i naveo da će poštovati odluku o plaćanju jamstva.

Državni prizivni sud odobrio je Trampov zahtjev za odgodom plaćanja pologa temeljem presude kojom je 16. februara proglašen krivim zbog precjenjivanja neto imovine i vrijednosti nekretnina kako bi prevario investitore i zajmodavce dok razmatra njegovu žalbu.

Tramp je, prema nepravomoćnoj presudi, precijenio svoje nekretnine poput Mar-a-Laga na Floridi i niza poslovnih zgrada i igrališta za golf. Ova odluka olakšava problem akutnog nedostatka novca izazvanog rastućim Trampovim pravosudnim troškovima.

Podsjetimo, ranije je Tramp objavio na društvenim mrežama da bi mogao biti prisiljen prodati imovinu po potencijalno "izvanrednim prodajnim cijenama" kako bi uplatio polog od 454 miliona dolara u slučaju koji vodi državna tužiteljica Njujorka Letitija Džejms (James). 

Imao rok do ponedjeljka

Njegova kampanja u petak je pozvala na donacije "milion protrumpovskih patriota", upozorivši da je u opasnosti od zapljene i poznati "Trump Tower". 

Bivši američki predsjednik je na društvenim medijima objavio da raspolaže s gotovinom u iznosu od 500 miliona dolara, ali to želi potrošiti na predizbornu kampanju.

Prije nego što je odgoda odobrena, Tramp je imao rok do ponedjeljka da plati taj iznos, a ako to ne učini, Džejms je imala mogućnost zatražiti od suda da započne pljenidbu njegove imovine, kako bi se ispunila presuda. Tramp i dalje mora balansirati prikupljanje novca za svoju kampanju i pravne troškove koji će vjerovatno rasti jer mu predstoje četiri suđenja zbog kaznenih djela.

Tramp se izjasnio da nije kriv u svim slučajevima. Sud u Njujorku je Trampa, u sklopu građanske parnice, proglasio odgovornim da je precijenio svoju imovinu za milijarde dolara kako bi osigurao bolje uvjete kredita i osiguranja. 

On kaže da je to politička osveta Džejms, demokratkinje koja je podnijela tužbu 2022. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.