TREĆI TAKAV NAPAD

Šest ubijenih u napadu na kineske inžinjere u Pakistanu

Niko nije preuzeo odgovornost za napad u utorak, niti je bilo preuzimanja odgovornosti za napad 2021. godine

Pakistanska vojska. Anadolija

FENA

26.3.2024

Bombaš samoubica zabio se u utorak vozilom u konvoj kineskih inženjera koji su radili na projektu brane u sjeverozapadnom Pakistanu, ubivši šest osoba, saopćila je policija, što je treći veliki napad na kineske interese u toj južnoazijskoj zemlji u sedmici dana.

Prva dva napada pogodila su zračnu bazu i stratešku luku u jugozapadnoj provinciji Balučistan gdje Kina ulaže milijarde u infrastrukturne projekte. Inženjeri su bili na putu iz Islamabada u njihov kamp na gradilištu brane u Dasuu u provinciji Khyber Pakhtunkhwa, rekao je za Reuters Mohamad Ali Gandapur, regionalni šef policije.

- U napadu su poginuli pet kineskih državljana i njihov pakistanski vozač - rekao je Gandapur.

Dasu je mjesto velike brane i to područje je napadnuto u prošlosti. U eksploziji u autobusu poginulo je 13 ljudi, uključujući devet kineskih državljana, 2021.

Kineski inženjeri su radili na brojnim projektima širom Pakistana, dok je Peking uložio preko 65 milijardi dolara u infrastrukturne projekte kao dio Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC) u okviru svoje šire inicijative Pojas i put. Niko nije preuzeo odgovornost za napad u utorak, niti je bilo preuzimanja odgovornosti za napad 2021. godine. Pakistan je mjesto dvostrukih pobuna - jedne od strane islamista i drugih etničkih militanata koji traže otcjepljenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.