POKAZATI MILOSRĐE

Prije Uskrsa: Više od 150 kršćanskih svećenika poziva na prekid vatre u Gazi

Pozivaju zemlje potpisnice Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, posebno Izrael, SAD i Veliku Britaniju, da ispune svoje obaveze

Gaza. Anadolija

Anadolija

29.3.2024

Prije Uskrsa, svetog praznika kršćana, više od 150 predstavnika crkava, vjerskih organizacija i zajednica iz cijelog svijeta pozvalo je na trajni prekid vatre u Gazi i obustavu prodaje oružja Izraelu.

Objavili pismo

Pismo, koje je objavila američka platforma pod nazivom "Crkve za mir na Bliskom istoku" za prekid vatre u Gazi i obustavu prodaje oružja Izraelu, potpisali su kardinal Katoličke crkve, četiri nadbiskupa, kao i mnogi biskupi, predstavnici udruženja i kršćanske zajednice.

- Dok se sjećamo posljednje patnje Isusa Krista na zemlji solidarni smo i sa onima koji pate u Svetoj zemlji - navedeno je u pismu.

Navedeno je da kršćanska vjera savjetuje da se pokaže milosrđe prema onima koji pate.

U pismu je navedeno da političari šute o izraelskim napadima u Gazi i molbi Palestinaca za pomoć, te da je u izraelskim napadima u Gazi svakog dana stradalo u prosjeku 200 ljudi.

- Masakr se nastavlja uprkos tome što se svaki dan izvlači sve više ljudi ispod ruševina, a raseljeno je više od 1,8 miliona ljudi. Prema ocjeni Palestinaca, Južnoafrikanaca i stručnjaka širom svijeta, ono što se dešava u Gazi nije ništa drugo do genocid - naveli su.

Humanitarna pomoć

U pismu je naglašeno da crkve ne mogu šutjeti o tome šta se dešava u Gazi.

Pozivaju zemlje potpisnice Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, posebno Izrael, SAD i Veliku Britaniju, da ispune svoje obaveze.

U pismu, u kojem se takođe navodi da zarobljenici treba da budu pušteni, zajedno pozivaju na sveobuhvatan i trajni prekid vatre".

U pismu se također pozivaju politički lideri širom svijeta da prekinu sukob i utiru put miru, te se ističe da neophodnu humanitarnu pomoć za Gazu treba odmah pružiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.