ZNAČAJNE FINANSIJE

Predstavnica EIB-a Sandrin Frišija za "Dnevni avaz": Investirali smo 3,5 milijardi eura u BiH

Svi projekti se pomno nadziru. Predviđa se da će inflacija ove godine dodatno opasti

Frišija: Daljnje finansiranje Koridora 5C bespovratnim sredstvima u iznosu većem od 400 miliona eura. Facebook

Nerma Ajnadžić

31.3.2024

Evropska investiciona banka investirala (EIB) je do sada skoro 3,5 milijardi eura u Bosnu i Hercegovinu.

To je u razgovoru za "Dnevni avaz“ rekla Sandrin Frišija (Sandrine Friscia), predstavnica EIB-a za BiH i Crnu Goru.

Bespovratna sredstva

Istaknula je da je BiH pouzdan i predan partner BiH, koji daje podršku ključnoj infrastrukturi u zdravstvu, vodosnabdijevanju, energetici i prijevozu, kao i pomoć malim i srednjim preduzećima da pristupe povoljnom finansiranju u cilju proširenja poslovanja i stvaranja radnih mjesta.

- Finansiranjem u zemlji potičemo povećavanje prosperiteta i povezivosti, istovremeno promovirajući proces pristupanja EU te poboljšavanje životnog standarda stanovnika zemlje. Ogroman dio tih sredstava (oko 50 posto) uložen je u sektor prijevoza u cilju pružanja pomoći u razvoju i obnovi cesta i željeznica te gradskog saobraćaja u Sarajevu. Zajedno s Investicijskim okvirom za zapadni Balkan, doprinosimo i Programu za vodosnabdijevanje i kanalizaciju, od kojeg očekujemo korist za otprilike 450.000 osoba iz 27 općina u BiH - istaknula je Frišija.

Naglasila je da se podrška EU sastoji od bespovratnih sredstava omogućenih putem vlastite inicijative za ekonomsku otpornost, zajmova i tehničke pomoći za pripremu i provođenje projekata.

Sandrin Frišija. Facebook

Predstavnica EIB-a je poručila da se pomno nadziru svi projekti, ali ne samo da bi potvrdili da se provode na tehnički ispravan način „već i da bismo se uvjerili da projekti ostaju usklađeni s bankovnim ekološkim i socijalnim standardima te standardima nabavke”.

- Projekti za koje su prošle godine odobrena sredstva oslanjaju se na naše prethodne uspjehe u pružanju podrške strateškim sektorima kao što je javni prijevoz u Sarajevu, koji već mijenja kvalitet i efikasnost saobraćaja u glavnom gradu. Također smo investirali 75 miliona eura za sanaciju i proširenje postojećih medicinskih objekata i izgradnju novog medicinskog kampusa u Univerzitetskom kliničkom centru Banja Luka. Projektom će se omogućiti pružanje boljih zdravstvenih usluga i obučeno osoblje radi jačanja zdravstvenog sistema - podsjetila je Frišija.

Kada je u pitanju privreda BiH, Frišija je istaknula da je ukupni privredni trend u BiH sličan trendovima u drugim zemljama u regiji i EU, nakon snažnog oporavka u 2021. i dvogodišnjeg usporavanja uzrokovanog usporavanjem globalne potražnje usljed novih udara, kao što je ruska invazija na Ukrajinu.

Privući kapital

- Udari na cijene hrane i energenata u kontekstu poremećaja međunarodne trgovine također su potaknuli raširenu inflaciju i finansijsko zaoštravanje. Rast BDP-a je u 2023. godini u odnosu na 2022. dodatno usporen s 4,2 posto na 1,6 posto. Očekuje se da će u narednim godinama polako početi ponovo rasti prema 3 posto. 

Predviđa se da će inflacija ove godine dodatno opasti s obzirom na trend smanjivanja cijena energenata i roba. Očekuje se da će stopa inflacije već od ove godine u odnosu na 2023. dodatno opasti sa 6 posto na manje od 3 posto. Ako posmatramo makroekonomske pokazatelje, zemlja ima koristi od niskog javnog duga (manje od 30 posto BDP-a) i fiskalnog deficita ispod 2 posto, što je naročito bitan faktor u periodu kada je finansiranje skuplje - rekla je Frišija.

Ipak, dodala je, pokazatelj koji vrijediti istaknuti za BiH je nivo direktnih stranih investicija koje treba približiti nivou u drugim zemljama zapadnog Balkana jer predstavlja ključan faktor u ekonomskom razvoju.

- Dobra vijest je ta što je BiH konačno dobila status kandidata za pridruženje EU, a to je, definitivno, dobra osnova za ubrzavanje tempa provođenja reformi te procesa pristupanja EU, što, također, ima potencijal da privuče kapital - poručila je predstavnica EIB-a.

Osvrnula se i na Koridor 5C, koji je jedan od najambicioznijih projekata u BiH.

- Ovaj glavni projekt je dio Ekonomskog investicijskog plana za zapadni Balkan, koji koristi sveobuhvatnu kombinaciju zajmova, bespovratnih sredstava i tehničke podrške u okviru „Tima Evropa“. Nakon završetka nova autocesta omogućit će ekonomski razvoj i brže veze unutar zemlje, regije i EU, olakšavajući putovanje na posao i s posla te općenito putovanje za oko pola miliona ljudi. Za izgradnju novih trasa autocesta na Koridoru 5C Evropska unija je odobrila bespovratna sredstva u iznosu od otprilike 870 miliona eura. EIB za projekte na Koridoru 5C sarađuje s BiH na osiguravanju daljnjeg finansiranja bespovratnim sredstvima u iznosu većem od 400 miliona eura. Osim što su omogućene ekonomske koristi, izgrađene su nove ceste, mostovi i tuneli, što podrazumijeva najviše sigurnosne standarde, a to će, nadamo se, pomoći zemlji da smanji broj saobraćajnih nesreća - rekla je Frišija.

EIB priprema nove investicije ove godine u sektoru prijevoza, naročito za nedostajuće ključne dionice cestovne infrastrukture Koridora 5C, kao i za projekte vodosnabdijevanja, obnovljive energije i obrazovanja.

Na poziciji predstavnice EIB-a za BiH i Crnu Goru Frišija je od 2019. godine. Istaknula je kako je tokom pet godina svjedočila razvoju „vrlo fantastičnih projekata koji su poboljšali živote hiljada osoba u zemlji“.

Izgradnja vjetroparka

EIB je nedavno odobrio 36 miliona eura za izgradnju vjetroparka snage od 50 MW na Vlašićkoj visoravni, koja se nalazi oko 15 kilometara sjeverozapadno od Travnika. Taj zajam predstavlja dodatak bespovratnim sredstvima EU u iznosu od 21 milion eura.

- Projekt će provesti JP „Elektroprivreda BiH“. Putem posrednog finansiranja potičemo preduzeća da trajno zapošljavaju osobe iz osjetljivih socijalnih grupa te time potičemo povećanje raznolikosti, pravednosti i inkluzivnosti na tržištu rada, pomažući u stvaranju prilika za žene, mlade i dijelove stanovništva koji obično nailaze na prepreke prilikom zapošljavanja - kazala je Frišija.

Vodosnabdijevanje i kanalizacija

- Osim već realiziranih zajmova u ukupnom iznosu od 140 miliona eura, samo u 2023. godini Grupa EIB-a odobrila je bespovratna sredstva u iznosu većem od šest miliona eura da bi omogućila provođenja projekata izgradnje infrastrukture vodosnabdijevanja i kanalizacije u više od 20 općina u BiH. 

Nakon obilnih poplava koje su 2014. godine pogodile BiH EU je aktivirala 74 miliona eura za saniranje najkritičnije štete, uključujući popravke riječnih nasipa, obala i kanala te pumpnih stanica, a istovremeno je uvela sistem ranog upozoravanja na poplave, što je dovelo do poboljšanja sigurnosti za stanovnike plavnih područja - istaknula je Frišija.

Brojke

152 miliona eura EIB je osigurao u 2023. godini za privredu BiH, a od toga:

6 miliona eura i više otpada na bespovratna sredstva

1 milijardu eura i više Grupa EIB-a je uložila u projekt Koridora 5C, što čini skoro trećinu ukupnih zajmova za BiH

15 radnih mjesta stvoreno je za svaki uloženi milion EIB-a, podaci su nedavno objavljene studije o utjecaju EIB-ovog finansiranja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.