RAT U GAZI

Od 7. oktobra poginulo 600 izraelskih vojnika, 3.181 ranjen

U saopćenju objavljenom na stranici izraelske vojske navedeno je da je u sukobima na jugu Pojasa Gaze poginuo narednik Nadav Kohen

Izraelska vojska. Anadolija

Anadolija

1.4.2024

Izraelska vojska objavila je da je još jedan izraelski vojnik poginuo u Pojasu Gaze, javlja Anadolija.

U saopćenju objavljenom na stranici izraelske vojske navedeno je da je u sukobima na jugu Pojasa Gaze poginuo narednik Nadav Kohen (20), koji je služio u 77. bataljonu.

U saopćenju nisu date informacije o detaljima sukoba.

Broj poginulih izraelskih vojnika od 7. oktobra 2023. godine, kada su počeli izraelski napadi na Pojas Gaze, porastao je na 600, od kojih 256 tokom kopnene okupacije palestinske enklave.

U istom periodu ranjen je 3.181 izraelski vojnik, od kojih 1.545 tokom kopnene invazije.

Veći dio Pojasa Gaze uništen je otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo rat u oktobru prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa. Izraelske snage su više mjeseci bezobzirno uništavale zgrade i čitava naselja uništivši 60 posto infrastrukture palestinske enklave. U izraelskim napadima ubijeno je više od 32.700 Palestinaca.

Međunarodni sud pravde (ICJ) je naznačio dodatne privremene mjere, uključujući “nesmetano pružanje” pomoći Pojasu Gaze, u postupku za genocid koji je u toku protiv Izraela na zahtjev Južnoafričke Republike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.