AMERIČKI PREDSJEDNIK

Prvi razgovor nakon izraelskog napada na humanitarni konvoj: Bajden poslao oštru poruku Netanjahuu

On je tokom razgovora jasno ukazao na potrebu da Izrael objavi i provede niz konkretnih i mjerljivih koraka za rješavanje civilne štete

Bajden: Razgovarao s Netanjahuom. Platforma X

E. Ć.

4.4.2024

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) razgovarao je s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu), a Bijela kuća objavila je dijelove razgovora.

Kako navode iz Bijele kuće, Bajden je naglasio "kako su napadi na humanitarne radnike i cjelokupna humanitarna situacija u Gazi neprihvatljivi", prenosi "The Guardian".

Bajden je tokom razgovora jasno ukazao na potrebu da Izrael objavi i provede niz konkretnih i mjerljivih koraka za rješavanje civilne štete, humanitarne patnje i sigurnosti humanitarnih radnika.

On je stavio i do znanja da će američka politika u odnosu na Gazu biti određena procjenom neposredne akcije Izraela na ovim koracima.

Posebno je naglasio da je trenutni prekid vatre od suštinskog značaja za stabilizaciju i poboljšanje humanitarne situacije i zaštitu nedužnih civila, te je pozvao premijera da ovlasti svoje pregovarače da bez odlaganja zaključe sporazum o vraćanju talaca kućama.

Inače, ovo je bio prvi razgovor između Bajdena i Netanjahua od izraelskog napada na humanitarni konvoj, a nakon što je Bajden oštro kritikovao izraelskog premijera zbog toga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.