ODLUČAN DOVRŠITI ZAPOČETO

Netanjahu: Nema prekida vatre u Gazi bez povratka talaca

Netanjahu je, na dan kada se navršava šest mjeseci od početka napada, ustvrdio da su postignuća u Gazi "značajna"

Benjamin Netanjahu. AP

Anadolija

7.4.2024

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u nedjelju da neće biti prekida vatre u Pojasu Gaze bez oslobađanja talaca koje drži Hamas, javlja Anadolu.

- Jasno sam rekao međunarodnoj zajednici da neće biti prekida vatre bez povratka talaca. To se jednostavno neće dogoditi", rekao je Netanjahu tokom sastanka vlade i dodao:

- Odlučni smo postići potpunu pobjedu u ratu, vratiti sve naše zarobljenike, dovršiti eliminaciju Hamasa u cijelom Pojasu Gaze, uključujući Rafah, i osigurati da Gaza više ne predstavlja prijetnju Izraelu.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada početkom oktobra od strane Hamasa, u kojem je ubijeno gotovo 1.200 ljudi.

Gotovo 33.200 Palestinaca je od tada ubijeno, a gotovo 75.900 povrijeđeno usljed masovnog razaranja i nestašice potrepština.

Netanjahu je, na dan kada se navršava šest mjeseci od početka napada, ustvrdio da su postignuća u Gazi "značajna".

- Izrael nije taj koji sprečava dogovor. Hamas sprečava dogovor", rekao je te dodao: "Hamas se nada da će unutrašnji i vanjski pritisak natjerati Izrael na kapitulaciju. To se neće dogoditi - istakao je.

Hamas, za koji se vjeruje da drži gotovo 130 izraelskih talaca, zahtijeva prekid izraelske ofanzive na Pojas Gaze u zamjenu za bilo kakav dogovor o taocima s Tel Avivom.

Izraelski napadi gurnuli su 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljenje uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, govore podaci Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.