POSTOJI BOJAZAN

Američki zvaničnici tvrde: Očekujemo iranski napad na Izrael s više od 100 dronova

Ranije su iz Irana obećali da će se osvetiti Izraelu zbog napada 1. aprila na iransku ambasadu u glavnom gradu Sirije

Iran se sprema za odmazdu. CBS NEWS

E. Ć.

12.4.2024

Američki zvaničnici tvrde da se Izrael sprema za "najgori scenarij" koji bi se mogao desiti već danas. Riječ je o direktnom napadu iz Irana na izraelsko tlo kao odmazda za napad prije skoro dvije sedmice.

U tom napadu je ubijeno sedam iranskih vojnih oficira, objavio je američki CBS News. Ranije su iz Irana obećali da će se osvetiti Izraelu zbog napada 1. aprila na iransku ambasadu u glavnom gradu Sirije.

Napad s više od 100 dronova

Kako su rekla dvojica američkih zvaničnika, napad će vjerovatno uključivati više od 100 dronova i desetine projektila usmjerenih na vojne ciljeve unutar zemlje.

Zvaničnici su rekli da bi za Izraelce bio izazov da se brane od napada tolikih razmjera, i dok su smatrali da bi se Iranci mogli odlučiti za napad manjeg obima kako bi izbjegli dramatičnu eskalaciju, vjerovalo se da je njihova odmazda neminovna.

Postoji bojazan

Teheran nije javno naznačio kako će uzvratiti vatru. Ako odluče da izvrše direktan napad na Izrael, postoji bojazan da bi to moglo pretvoriti tekući rat Izraela protiv iranskog saveznika Hamasa u mnogo širi regionalni sukob.

Američki State Department je u četvrtak upozorio Amerikance u Izraelu da ne putuju izvan velikih gradova s obzirom na to da se iranska odmazda očekuje u bilo kojem trenutku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.