ŠTOKHOLM

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Optužbe se odnose na period od 1. januara do 20. jula 2012. godine, a suđenje će trajati do kraja maja

Švedska policija. Polismyndigheten

FENA

15.4.2024

Najviši sirijski vojni zvaničnik kome će se suditi u Evropi pojavit će se u ponedjeljak pred sudom u Štokholmu zbog njegove navodne uloge u ratnim zločinima počinjenim 2012. godine tokom građanskog rata u Siriji.

Šezdesetpetogodišnji bivši sirijski brigadni general Mohamed Hamo, koji živi u Švedskoj, optužen je za "pomaganje i podržavanje" ratnih zločina tokom građanskog rata u Siriji, što može biti kažnjeno doživotnom robijom.

Rat u Siriji između režima Bašara al-Asada i naoružanih opozicionih grupa, uključujući Islamsku državu, izbio je nakon što je vlada ugušila mirne prodemokratske proteste 2011. godine. Ubijeno je više od pola miliona ljudi, raseljeni su milioni i opustošena su ekonomija i infrastruktura zemlje.

Prema optužnici, Hamo je doprinio - kroz "savjete i akciju" - ratu sirijske vojske, "koji je sistematski uključivao neselektivne napade na nekoliko gradova ili mjesta u području u i oko gradova Hama i Homs".

Optužbe se odnose na period od 1. januara do 20. jula 2012. godine, a suđenje će trajati do kraja maja. Tužioci tvrde da je "ratovanje sirijske vojske uključivalo rasprostranjene zračne i kopnene napade nepoznatih počinitelja unutar sirijske vojske".

Tužilaštvo tvrdi da su udari izvedeni bez pravljenja razlike - kako to nalaže međunarodno pravo - između civilnih i vojnih ciljeva, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.