NAKON NAPADA

EU priprema nove sankcije Iranu

Ideja je da se ciljaju kompanije koje su potrebne za dronove i projektile

Charles Michel. Fena

FENA

18.4.2024

Kao odgovor na veliki iranski zračni napad na Izrael, EU će uvesti sankcije kompanijama koje su Teheranu potrebne za proizvodnju dronova i projektila. To je u srijedu navečer rekao predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, javlja Belga.

- Odlučili smo da uvedemo sankcije Iranu. Želimo poslati jasan signal - najavio je Michel nakon prvog dana samita evropskih lidera u Briselu.

- Ideja je da se ciljaju kompanije koje su potrebne za dronove i projektile - kazao je on.

Evropski lideri osuđuju iranski napad na Izrael i pozivaju režim u Teheranu i njegove saveznike da zaustave sve napade. Od svih strana u sukobu se traži da pokažu "najveću uzdržanost" i ne preduzimaju radnje koje bi dodatno raspirile vatru u regionu.

Iran je pokrenuo napad bez presedana dronovima i projektilima na Izrael sa svoje teritorije u noći sa subote na nedjelju. Napad je bio odmazda za smrtonosni zračni napad na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije, Damasku, u operaciji za koju je okrivio izraelsku vojsku.

Izrael, zauzvrat, sada traži akciju odmazde, ali se EU nada deeskalaciji. Njemački kancelar Olaf Scholz ustvrdio je ranije tokom dana da bi Izrael trebao iskoristiti uspješnu odbranu iranskog napada "kako bi ojačao svoju poziciju u cijelom regionu".

U ovoj fazi "odgovarajući vojni odgovor sigurno ne bi bio prikladan", rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.