NAPRAVIO PETICIJU

Detalji o napadaču: Juraj Cintula osnovao "Pokret protiv nasilja"

Napisao je tri zbirke poezije, jedan roman i zbirku priča

Juraj Cintula nakon napada na premijera. X

Dž. R.

15.5.2024

Juraj Cintula je identifikovan kao osumnjičeni za napad na Roberta Fica, pjesnik i osnivač ''Pokreta protiv nasilja'', prenosi  slovačka Pravda.

Pokrenuo peticiju

Cintula legalno posjeduje pištolj iz kojeg je pucao na Fica, saopćili su tamošnji mediji.

Živi u mjestu Levice, a jedan je od osnivača književnog kluba ''Duh'', u kojem je aktivan od 2005. godine.

Napisao je tri zbirke poezije, jedan roman i zbirku priča, a od 2015. član je Udruženja slovačkih književnika.

U žižu javnosti prvi put je dospio 2016., kada je, dok je radio kao obezbjeđenje u robnoj kući, napadnut. Tada mu je mlađi muškarac nanio povrede na glavi, zbog čega je dugo odsustvovao s posla.

Nakon toga, pokrenuo je peticiju za osnivanje Pokreta protiv nasilja.

- Nasilje je česta ljudska reakcija, jedan oblik izražavanja običnog nezadovoljstva stanjem stvari. Budimo nezadovoljni, ali ne i nasilni - pisalo je u tekstu te peticije.

Pokret je pozivao na suprotstavljanje nasilju bilo koje vrste, od vanrednog stanja do fizičkog ili psihičkog nasilja u porodici'.

Cintula važi za velikog kritičara vlasti u Slovačkoj, a najviše je kritikovao Fica zbog toga što, prema njegovim riječima, nije činio dovoljno da zaustavi kockanje u zemlji.

- U svakom gradu i selu postoji automat na kome kockari masturbiraju za novac pozajmljen od porodice ili poznanika, pa to je desetine hiljada eura. Šta država radi po tom pitanju? - napisao je na svom blogu na stranici književnog kluba.

Van opasnosti

Podsjećamo, na Fica je ranije danas izvršen atentat, a poslije niza oprečnih informacija vlada je saopćila da mu je život ugrožen i da je prebačen helikopterom u bolnicu u Banskoj Bistrici.

Na Ficovom Fejsbuk nalogu navedeno je da je u životnoj opasnosti, bez preciziranja gdje je pogođen.

Slovački mediji su prenijeli da je atentator prišao iz mase Ficu u gradu Handlova, gdje se održavala sjednica vlade i da mu je uzviknuo "Robo, dođi ovamo", pre nego što je ispalio dva ili tri hica u njega.

Fica su tjelohranitelji ubacili u automobil poslije čega je prebačen helikopterom u bolnicu, a policija je odmah savladala napadača.

Mediji su prenijeli informaciju da je premijer operiran i da je trenutno van životne opasnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.